Свободно време

5 общи черти, които токсичните хора имат

Бъдете бдителни и се научете да ги разпознавате

23.08.2023г. / 12 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Определяте себе си като приветлив и приятелски настроен човек, който рядко изпитва затруднения в общуването с другите. С някои хора обаче ви е особено трудно да се справите. С тях сякаш срещате стена, която не можете да пробиете. Тяхното поведение ви обърква, кара ви да се чувствате зле без да осъзнавате защо, понякога дори изпитвате вина по необясними причини. Една от тези необясними за вас причини си има своето тълкувание в психологията и то е токсичната личност.

Въпроси, които да си зададете, ако смятате, че сте в токсична връзка

Някои хора демонстрират поведение, което може да се определи като токсично за останалите. Ако се чудите дали това важи за някого, с когото имате подобни проблеми в общуването, вижте кои са 5-те общи черти от характера на токсичните хора.

Те са манипулативни

Когато задавате въпрос на приятел, ако не сте манипулативен човек, нямате задни мисли и скрити намерения. Ако човекът е токсичен, задавайки въпрос, той иска да ви накара да играете по неговата свирка. Ако например се уговаряте за вечеря в събота вечер, токсичната личност ще направи всичко възможно да ви накара да организирате срещата ви по най-удобния за нея начин. Накрая дори ще изпитвате неудобство, ако имате други предпочитания.

Кои са най-токсичните вещи в дома ни

Те дават по-малко, отколкото взимат

Токсичните хора имат една много характерна черта и тя е взимането от другите без да дават в замяна. Те ще ви накарат да се грижите за тях, пренебрегвайки вашите лични нужди. Ще ви вменяват вина без да сте го заслужили. Ще ви подтикват да ги обгрижвате. Дори когато трябва да ви се извинят за нещо, вие ще се окажете в позицията на извиняващи се, защото токсичната личност прави всичко по силите си да накара своята „жертва“ да се чувства виновна без реална вина.

Извиненията им не са искрени

Искреността винаги личи. Когато токсичният ви приятел или близък ви се извинява за нещо, той ще изреди куп причини, поради които всъщност вие му дължите извинение и ще го направи толкова умело, че да повярвате в това. Дори когато се опитате да се конфронтирате с него или нея по този въпрос, той/ тя ще започне да се оправдава със скандал с гаджето, с нещастното си детство, с проблемите си в работата, които са го/я изнервили. Ще му/ѝ влезете в положението и ще съчувствате. Точно това е целта.

Типове токсични хора, които пречат на щастието ни

Свързани статии

Те не ви слушат

Всяка добра и истинска връзка без значение дали е интимна, приятелска или роднинска, изисква слушане. Комуникацията и отношенията се градят върху тази основа – изслушването. Когато някой не ви слуша в истинския смисъл на думата, той определено е токсична личност.

6 причини да оставаме в токсични връзки

Те ви карат да се чувствате зле

Прекарването на време в компанията на токсична личност неминуемо ще ви накара да се почувствате зле в някакъв смисъл. Дали ще изпитате вина, дали ще ви се развали настроението, ще започнете да изпитвате надигане на гняв по необясними причини или просто ще ви заболи глава е без значение – всички тези симптоми са характерни за общуването с човек, който отравя енергията около вас.

Коментирай