Свободно време

Кои аромати ни помагат да се чувстваме щастливи?

Добавете ги към ежедневието си

28.01.2024г. / 06 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Както си имаме любими цветове, музика, сезони, така имаме и любими аромати. Понякога, избирайки нов парфюм, не успяваме да различим всички нотки в него. Въпреки това миксът от тях ни доставя удоволствие, когато ги усетим или пък обратно. Ароматите в ежедневието ни също ни карат да се чувстваме по определен начин, въпреки че рядко го забелязваме. 

Вижте кои, освен аромата на розмарин и кафе ни помагат да се чувстваме по-щастливи. Тях може да добавите под формата на етерични масла към вани, аромалампи, дифузери, за масаж, към лосиона за тяло. 

Аромат на цитруси

Портокал, грейпфрут, лимон, бергамот, лайм... Смята се, че ароматът на цитрусовите плодове подобрява настроението, повишава положителната нагласа и енергията ни. Цитрусовите аромати насърчават умствената бдителност, засилват позитивността и увереността, сочат западни изследвания. 

Аромат на жасмин

Цветята, особено ароматният жасмин, носят радостни мисли от щастливи поводи като сватби, годишнини и партита. Смята се, че ароматът им предизвиква оптимизъм, свежест и създава енергизиращо настроение и начин на мислене. Помислете само как се чувствате, когато минете покрай цветарски магазин и усетите вълшебния флорален аромат. 

Маслото от жасмин се използва за успокояване на нервите. Ароматът му има ободряващ ефект. Помирисването на жасмин може бързо да освежи ума ви и да подобри продуктивността ви.

Свързани статии

Аромат на ванилия

Ароматът на ванилови зърна най-често се свързва с релаксация. В ароматерапията ванилията създава успокояващи усещания за грижа, топлина, щастие и приветлива атмосфера. 

Канела

Западни изследвания показват, че ароматът на канела може да помогне в борбата с умствената умора и да подобри концентрацията и фокуса ни. Стимулиращите свойства на канелата могат също да увеличат скоростта на двигателната реакция и да подобрят паметта. Ако харесвате аромата на канела, помислете си какво усещате като емоции, когато я добавите към напитка например. Хубавото е, че канелата също се предлага под формата на етерично масло.

Свързани статии

Лавандула 

Тя е широко използвана в ароматерапията за подобряване на настроението, успокояване на стреса и увеличаване на чувството ни на радост. Смята се, че действа успокояващо и релаксиращо, помагайки за засилване на чувството за удовлетворение. 

Бор 

Чували ли сте за горско къпане? Японците намаляват стреса и безпокойството чрез съзнателната практика на „горско къпане“. Това не е баня сред природата, а разходка сред природата, потапяйки се в гледките, миризмите, звуците и докосването на дърветата. Смята се, че ароматът на бор има проясняващ, ободряващ ефект. Допринася за елиминиране на стреса.

Мента 

Свежата мента се смята за стимулант на настроението. Също така насърчава по-добрата концентрация. Сутрин, когато имате нужда от бърз прилив на енергия, просто леко поднесете под носа си малко етерично масло от мента или добавете няколко капки от маслото към шампоана/душгела си по време на сутрешния душ. Според западно проучване от 2013 г. етеричното масло от мента е ефективно за предотвратяване на умората и подобряване на производителността при спорт. 
 

Коментирай