Свободно време

От какво да се откажете, за да бъдете наистина щастливи?

„Предпочитам ли да съм прав или бих предпочел да бъда мил?“

19.02.2024г. / 15 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Щастието е онова чувство, което всеки един от нас копнее да изпита. За съжаление, то е толкова мимолетно, че изчезва в мига, в който го докоснем. Но това не трябва да ни разочарова, а по-скоро трябва да ни радва фактът, че сме имали среща с него. Но мъдрите учения ни казват, че за да допуснем при себе си щастието, ние трябва да сме готови за него. От какво трябва да се откажете, за да бъдете наистина щастливи? Ето няколко неща:

Спрете да живеете живота си според очакванията на другите хора

Твърде много хора живеят живот, който не е техен. Те живеят живота си според това, което другите смятат за най-добро за тях, а според това, което родителите, учителите, приятелите, дори правителството и медиите смятат, че е добро за тях. Те пренебрегват вътрешния си глас и вътрешното си призвание. Не забравяйте, че имате един живот – този в момента – и трябва да го изживеете добре.

Свързани статии

Нуждата от контрол над живота

Чувството за контрол в живота ни се свързва с основната ни физическа нужда от сигурност. Някои хора имат нужда да имат повече контрол от други. Има много хора, които вярват, че са напълно щастливи, когато някой друг се грижи за всичко вместо тях и че не е необходимо те да контролират нищо. Всеки път, когато правите избор, вие решавате какво да правите с контрола, който имате над собствения си живот. Очевидно е невъзможно да имаме контрол над всички аспекти на живота си. Винаги ще има ситуации, които са напълно извън нашите ръце. Неща като автомобилни катастрофи, болести, загуба на работа и ремонт на дома се случват на всички ни. Следователно е от съществено значение да чувстваме, че можем да запазим контрола върху някои аспекти (дори ако това е само един аспект) от живота ни и да се примирим за останалите.

Свързани статии

Постоянната нужда от приятелство и интимност 

Въпреки че всички имаме нужда от уединение, имаме нужда и от интимност. Полагайте усилия да общувате с близките си редовно. В идеалния случай се опитайте да отделите време поне веднъж седмично, за да проведете задълбочена дискусия, където всеки от вас има възможност да говори и да бъде изслушан. Избягвайте да обсъждате проблеми; вместо това се съсредоточете върху вашите надежди, мечти и стремежи. Говорете за това, което ви кара да вървите напред и какво ви доставя най-голямо удоволствие в живота. През тези времена не забравяйте, че слушането е също толкова важно, колкото и говоренето. За да има истинска интимност, и двете страни трябва да извлекат емоционална полза от тези разговори.

Откажете се от това винаги да бъдете прави

Има толкова много от нас, които не могат да понесат идеята да грешат. Те искат винаги да са прави, дори с риск да прекратят чудесни взаимоотношения или да причинят много стрес и болка, за тях и за другите. Всеки път, когато почувствате „неотложна“ нужда да влезете в битка за това кой е прав и кой крив, задайте си следния въпрос: „Предпочитам ли да бъда прав, или бих предпочел да бъда мил?“ (Уейн Дайър). Вижте каква разлика ще направи това и така ще разберете колко голямо е егото ви. 

Свързани статии

Откажете се от привързаността

Това е концепция, която за повечето от нас е доста трудна за разбиране. В момента, в който се отделите от всички неща (и това не означава, че се отказвате от любовта си към тях, просто любовта и привързаността нямат нищо общо). Привързаността идва от страха, докато любовта е чиста. Там, където има любов, не може да има страх и поради това привързаността и любовта не могат да съществуват едновременно. Затова си направете равносметка, останете със себе си и се запитайте кои са хората в живота ви, които наистина обичате и кои са тези, към които просто сте привързани. 
 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 месеца )