Мълчана вода и обичаите на Еньовден

Какво представлява мълчаната вода

23.06.2024г. / 12 40ч.
Мария Дуковска
Еньовден е на 24 юни.Снимка: iStock

Еньовден е на 24 юни.Снимка: iStock

На 24 юни отбелязваме по традиция един от най-мистичните празници – Еньовден. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. Вие може да използвате този повод, за да засадите билки в градината си.

Друг интересен обичай, който се извършва на Еньовден, но също и на други празници, е ритуалът мълчана вода.

Свързани статии

Според различни поверия този обичай се изпълнява по следния начин: през нощта, преди изгрев слънце, младо момиче или булка наточва вода от чист извор или от три сладки извора. Пренася водата в съд до дома, като по пътя не бива да се говори, трябва да има пълно мълчание. Затова водата се нарича мълчана.

Щом приберем водата, в нея можем да потопим набраните свежи билки за здраве. Народните поверия дават множество идеи за ползване на мълчаната вода, като според някои по нея може да се гадае за любов и сватба, за здраве, за берекет, за наричане. За каквото и да изберем да я използваме, това е един хубав ритуал, който можем да извършим за здраве и добро настроение.

Свързани статии

 

 

Коментирай