Тревожни сигнали за депресия при тийнейджърите

По какво родителите да познаят, че детето им потъва психически

22.07.2016г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тийн възрастта е много крехка. Тийнейджърите са много склонни към депресивни състояния, защото все още търсят себе си, формират личността си, копират модели, поради което често се чувстват неразбрани от някои връстници и възрастни.

Тази възраст е много трудна и затова изпадането в тийнейджърска депресия представлява голям риск.

По какво един родител да познае, че детето му в тийнейджърска възраст страда от депресия?

Детето спира да се интересува от любими занимания

Ако допреди това детето ви е било активно, обичало е определен спорт, разхождало се е с приятели и е изглеждало жизнерадостно, а сега тотално е изгубило интерес към любимите си занимания, то това е сериозен сигнал за изпадане в депресия.

Детето се отдръпва от контактите си с хора

В тази възраст контактите с приятели, връстници, съученици и дори по-големи са много важни за децата. Те се стремят да се докажат и да придобият колкото се може повече приятели. Ако обаче детето изведнъж се отдръпва от контактите си, дори с най-близките приятели, то явно има проблем.

Става по-чувствително

Хората, склонни към депресия по природа са по-чувствителни. Ако забелязвате, че детето ви е започнало да се наранява психологически от най-малкото нещо, трябва да ви светне някаква червена лампичка и да поговорите с него.

Променят се хранителните му навици и сънят

Най-явните признаци на задълбочаваща се депресия са отказът от хранене и липсата на сън. Мозъкът започва да изпада в съвсем различно състояние, което пречи на реалната му преценка. Организмът минава във фаза на крайно изтощение и отрицание, което влияе на редица процеси в тялото.

Детето започва да губи апетита си. Възможно е да настъпи дори момент на пълен отказ от храна. Липсата на сън пък го прави все по-раздразнително, с влошена концентрация и памет и с видими белези на крайно изтощение.


Забелязвате суицидни мисли

Още един характерен белег на напреднала депресия са мислите за самоубийство и самонараняване. Детето потъва все повече в отчаянието си, което му пречи да вижда смисъл да продължава живота си.

Много е важно този момент да бъде усетен и хванат навреме преди да е станало късно. Много нещастни случаи стават в тази възраст именно поради ненавременна намеса от страна на родителите и специалистите, без разбира се, да се хвърля пряка вина върху някого.

Ето защо е много важно сигналите и симптомите на депресия да бъдат добре познати, за да не се стига до крайни психологически проблеми при децата в тийнейджърска възраст.

Снимки: iStock

Коментирай