Бременност

Безопасно ли е да тичате, ако сте бременна?

Джогинг по време на бременност – ползи и рискове

27.04.2022г. / 15 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Движението, спортът, тренировките и дори минималната физическа активност са от изключително съществено значение за здравето. Всеки човек, който има физическата възможност да се движи повече, да тренира, трябва да го прави, защото от движението зависи здравето на организма, дълголетието, добрата фигура, положителното настроение, добрият сън и още много, много други фактори и жизнени функции.

5 начина да останете във форма през бременността

Тичането е един от най-предпочитаните начини да спортувате. То не изисква специална екипировка. Може да се прави навън на открито или във фитнеса. Джогингът е един от най-ефективните начини да ускорите пулса си и да изгорите повече калории.

Но опасно ли е да тичате, ако сте бременна?

Според WebMD, бременните жени трябва да се стремят да си осигурят около 150 минути умерено физическо натоварване седмично. Ако имате нормално протичаща здравословна бременност, обсъдете с наблюдаващия си лекар какви са ползите и рисковете от тичането по време на бременността, така че да сте спокойни за нормалното ѝ протичане.

Според редица проучвания, умерените тренировки през бременността могат да допринесат за контрола на теглото, за по-лесно протичане на раждането благодарение на стегнатата мускулатура, и да бъдат от полза за намаляване на риска от усложнения. Тренировките през бременността са от голямо значение и за психическото и емоционалното здраве на жените, а и на плода.

Ако тичането е любимият ви начин да поддържате форма, може би трябва да сте по-внимателни, когато решите да го правите по време на бременността.

Опасни ли са упражненията с тежести през бременността?

Според healthdigest.com, бягането е препоръчително по време на бременност, само ако сте били бегачи и преди това, тоест ако сте добре тренирани в тази посока. Бягането е тренировка с много висока интензивност и ако нямате тренинг, това може да повиши риска по време на бременността, според healthdigest.com.

Важни компоненти от тичането по време на бременността са удобните обувки, за предпочитане един размер по-големи, както и стегнатият спортен сутиен. Те ще намалят напрежението по време на тренировка. Не забравяйте да пиете и повече вода, за да хидратирате тялото си достатъчно.

Много важно е да не спирате да слушате тялото си. Ако забележите някакви неразположения, незабавно преустановете тренировката. Може да замените тичането с ходене пеш с умерено към бързо темпо за по-продължително време.

Погрешни разбирания за тренировките през бременността

Свързани статии

Какви са рисковете от тичането по време на бременност?

Според WebMD, един от най-големите рискове при бягането по време на бременност, е загубата на равновесие. Центърът на тежестта може да се измести заради нарастващия корем, което може да бъде предпоставка за губене на баланс, падане, нараняване, травми, риск от загуба на бебето.

По време на бременността ставите, връзките между тях, сухожилията, стават по-хлабави. Това е физиологичен процес, който има за цел да улесни израстването на плода в матката, по-лесното му преминаване през родилния канал и същинското му раждане. Ето защо, ако прекалявате с интензивните тренировки по време на бременност, ставите ви могат да пострадат.

Упражненията за бременни стимулират интелектуалното развитие на бебето

* Ако решите да тичате по време на бременността си, задължително се консултирайте с лекаря си.

Коментирай
Свободно време