Бременност

Три сушени плода, полезни по време на бременност

Защо включването им е здравословен избор

26.05.2024г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Три сушени плода, полезни по време на бременност

Бременността е важен период, в който е добре да се храните максимално здравословно, за да осигурите необходимите ценни хранителни вещества и елементи на развиващото се бебе. Плодовете се отличават с богатото си разнообразие от витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. А сушените им форми са още по-наситени с тези прекрасни хранителни вещества.

Кои са трите най-полезни сушени плода по време на бременност, които да включвате редовно в храненето?

Сушени кайсии 

Сушените кайсии са много важни през бременността, а и не само. Те са изключително богат източник на бета-каротин, който е мощен антиоксидант. Доставят витамин А на организма, който е важен за развитието на клетките, изграждащи очите, кожата, ноктите, кръвоносните съдове, нервните клетки. Сушените кайсии са много полезни за здравето на мозъка. Богатото им наличие на фибри, витамини и антиоксиданти подобрява инсулиновата резистентност и предпазва от гестационен диабет по време на бременност.

Сушени сливи 

Сушените сливи са един от най-добрите избори, които можете да направите по време на бременност. Те имат превъзходни качества, които могат да подобрят здравословното ви състояние, да стимулират правилното развитие на плода, да облекчат някои неразположения през бременността.

Сушените сливи са прекрасно средство против запек и хемороиди, така често срещани при бременни жени. Те са много богати на фибри, което улеснява изхождането, стимулира редовността на червата, намалява риска от хемороиди.

Сушените сини сливи са много богати на желязо, което е важно за превенцията на анемия през бременността, която също е често срещан проблем. Намаляването на риска от анемия е много важно, за да може да се осигури достатъчно количество кислород, достигащ до плода.

Свързани статии

Сушените сливи са богати още на антиоксиданти, палитра от витамини и минерали, множество разтворими и неразтворими фибри. Цялото това многообразие намалява риска от гестационен диабет, контролира кръвната захар, теглото, холестерола.

Сушени смокини 

Сушените смокини са наситени с фибри. Те съдържат по-малко захари от много други сушени плодове, най-вече фурмите и стафидите, които се славят като най-наситени с плодови захари. Сушените смокини облекчават запека, балансират кръвната захар, повишават енергийните нива в организма, което е от голямо значение през бременността.

Богатото разнообразие от минерали в сушените смокини подобрява имунитета, подхранва клетките и тъканите, намалява косопада по време на бременност, влияе положително срещу депресия, допринася за правилните синтез и трансформация на хормоните. Антиоксидантите в сушените смокини са прекрасни срещу възпаленията в тъканите, като същевременно намаляват риска от рак.

Коментирай