Тиквичките са прекрасен зеленчук с много малко калории и захари. Те са подходящи както за разтоварване на храносмилателната система, така и за отслабване. Добър помощник са в борбата с диабета, тъй като съдържат съвсем малко количество въглехидрати. 

Полезни са още при смущения в храносмилането, чернодробни заболявания, камъни в бъбреците и жлъчката. Оксаловата киселина в тях спомага за разграждането на тези камъни и по-лесното им изхвърляне от организма. 

Калият в тиквичките пък спомага за балансиране на кръвното налягане и намаляване на сърдечносъдовия риск. 

Късната пролет и ранното лято е сезонът на тиквичките. Възползвайте се от прекрасните им хранителни качества и невероятен вкус с нашите подбрани рецепти

Тиквички с пармезан

Яхния от тиквички

Тиквички със сирене и кашкавал на фурна

Мусака от тиквички и ориз със сос от копър

Палачинки от тиквички

Тиквички на фурна с моцарела и магданоз

Агнешко с тиквички на фурна

Фантазия от тиквички

Яхния със свинско, тиквички и зеленчуци

Гювечета с тиквички и яйце

Пълнени тиквички с извара

Скини лазаня от тиквички с извара и дип от цедено мляко

Тиквички с овче сирене

Задушени тиквички с патладжан и гъби

Баница с тиквички

Кюфтенца от тиквички и магданоз

Студена супа от тиквички