Интимно

5 причини, заради които връзката ви ще се провали

Липсва ви секс и интимност 

14.04.2024г. / 06 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато сте се запознали с вашия сегашен партньор, едва ли сте мислили за бъдещето. Надявали сте се, че някак си нещата ще се наредят и вашето бъдеще заедно ще е безоблачно. Но колкото повече време минава, вие може би толкова по-ясно осъзнавате, че поддържането на пълноценни взаимоотношения е все по-трудно.

Кои могат да са препъникамъните, които да застанат на пътя на вашата връзка? 

Липса на взаимно уважение

Проблемите с уважението са често срещана причина, поради която връзките се провалят. Например несъгласията по различни въпроси (като финансовите проблеми) често са източник на разногласия. Важно е да се определи как единият се отнася към другия по време на конфликт за пари или друг проблем. Вашият партньор уважителен ли е? Или пък ви унижава, „завърта очи“ и се отнася към вас с обидно пренебрежение? Всички тези малки жестове са признаци на липса на уважение един към друг.

Д-р Джон Готман, известен психолог и експерт по стабилността на брака и вероятността от развод, разглежда презрението като най-големия разрушител на връзките. Той казва, че презрението е и най-големият „предсказател“ за развод. Ако вашият партньор ви се подиграва или е враждебен, това е признак на отвращение. Тази липса на обич и уважение може да причини непоправим разрив в една връзка.

Свързани статии

Проблеми с комуникацията

Многобройни проучвания са идентифицирали комуникацията (или липсата на такава) като една от основните причини за терапия на двойки, както и една от основните причини за раздяла и развод.

Липса на секс и интимност

Проблемите със секса и интимността също могат да бъдат причина една връзка да се провали. Окситоцинът понякога се нарича „хормон на любовта“ или „химикал на гушкането“. Телата ни произвеждат хормона окситоцин, когато прегръщаме, докосваме, целуваме и показваме привързаност към друг човек.

Повишеният окситоцин се свързва също с намалени нива на стрес и чувство на щастие. Когато двойките не се докосват много и липсата на докосване се влошава от общуването в стил, който не е интимен и близък, отношенията често се влошават. Когато партньорът ви не се интересува от секс, понякога отношенията се обтягат.

Несъответствието на сексуалните желания може да подкопае връзката заедно с други фактори и в крайна сметка да допринесе за раздяла. Сексът е много важен за взаимоотношенията. Според скорошно проучване, средностатистическият възрастен прави секс веднъж седмично. Има много ползи от по-честото правене на секс. Те включват както емоционални, така и психологически и физически ползи.

Свързани статии

Различни очаквания

„Никога не позволявайте на някого да бъде ваш приоритет, като същевременно позволявате на себе си да бъдете негов избор.“ – Марк Твен

Не е лесно за една двойка да върви заедно напред дълго време. Елементите, които често привличат двама души един към друг в началото на една връзка – физическо привличане, сексуална страст, общи интереси, личностни връзки, социалноикономически произход – често стават по-малко централни с реалностите и изискванията на ежедневието. С течение на времето очакванията на всеки от двамата във връзката може да се различават, тъй като всеки един от партньорите вижда съответните си житейски планове като „това, което искам“, вместо „това, което искаме ние“.

Различни житейски цели

Може би и двамата имате различни дългосрочни цели за бъдещето. Ако не сте отделили време да обсъдите това, може да бъде неприятно да разберете, че мечтите и целите на вашия партньор се различават от вашите. Когато не можете да направите компромис или щастливо да следвате един път, връзката ви ще пострада. Различните цели невинаги означават, че връзката ви е обречена. Възможно е вашите цели да повлияят на тези на човека, с когото сте. Скорошно проучване, публикувано в The Journals of Gerontology, изследва взаимозависимостта на целите в двойките.

Изследването, което включва 450 двойки, установило, че партньорите в дългосрочен план си влияят един на друг, когато става въпрос за цели. Това може да е механизъм, който поддържа връзката по-стабилна. Въпреки това, не разчитайте на влиянието на другия като решение. Ако единият от вас иска деца, а другият категорично не, или единият иска да живее като дигитален номад, а другият иска да остане в квартала от детството си, докато остарее, това може да са прекалено големи различия във вижданията ви, които могат да доведат и до край на връзката.

Свързани статии

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Име ( преди 1 седмица )