Меню

Спанакопита (гръцка баница със спанак)

13 юли 2021 | 09:01 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
3 супени лъжици зехтин + 4 с.л. 
1 глава лук, нарязан
1 връзка пресен лук, нарязан
2 скилидки чесън, пресован
1 кг спанак, нарязан
30 г пресен магданоз, ситно нарязан
2 яйца, разбити 
125 г рикота 
250 г сирене фета, натрошено 
8 листа кори за баница
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете тава за печене с мазнина. В дълбок тиган загрейте 3 лъжици зехтин на средна температура. Сотирайте лука, пресния лук, чесъна, докато покафенеят леко. Добавете спанака и магданоза. Разбърквайте, докато се смачкат или около 2 минути. Свалете от котлона и оставете да изстине.

В друга купа разбийте яйцата. Смесете ги с рикотата и фетата. Добавете спаначената смес. Постелете една кора за баница на дъното на тавата. Намажете с малко зехтин. Разделете корите наполовина за горната и долната част. Разделете тези за долната част на 4 равни части. Постелете една кора, намажете я със зехтин. След това върху нея постелете и останалите кори една по една, като между всяка мажете с малко зехтин. След това сложете плънката със спанака и сирената. Подредете другата половина кори отгоре отново една по една, като между всяка мажете със зехтин. Така корите ще станат по-хрупкави отгоре и отдолу.

Печете около 40 минути или до златисто.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай