За дома

Как правилно да съхраняваме храната в хладилника?

Съвети в кухнята

15.06.2020г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отдавна отминаха времената, когато хората са имали достатъчно време да пазаруват прясна храна абсолютно всеки ден. Днес, в забързаното ежедневие повечето обикновено пазаруват за по-дълъг период от време, някои дори за месец напред. 

Това често крие рискове от разваляне на храната заради неправилно съхранение. Разбира се, по този начин страда не само джобът ви, но и има опасност за здравето от консумацията на храна със съмнително качество. 

Съхранението на продуктите по начин, който да ги запази свежи за по-дълго си е цяло изкуство. Това изкуство обаче си има някои основни опорни точки, които е добре да знаете. 

1. Замразяването на продуктите дори на -20 градуса не убива бактериите, само ги прави латентни. Затова е добре камерите на хладилниците и фризерите да се размразяват най-малко веднъж на месец и да се почистват с дезинфекциращи препарати.

2. Правете всичко възможно да не допускате различните миризми от кухнята да се пренасят от едни продукти към други. Слагайте месата, пресните зеленчуци и плодове, както и млечните продукти в ясно разграничени отделения в хладилника.

Как правилно да съхраняваме сиренето в хладилника?

3. Не допускайте да оставяте развалени продукти в кухнята – веднага ги изхвърляйте. Те създават среда за размножаване на бактерии.

4. Внимавайте помещението, в което складирате храната да не се овлажни прекалено – това е предпоставка за разваляне на храната. Хубаво е продуктите да се държат в сухи и проветриви помещения.

Грешки в съхранението на храната, които ви костват пари

5. Горещата храна се охлажда до стайна температура, преди да се прибере в хладилника. В противен случай храната може да се развали.

6. Залепяйте стикери върху контейнерите с храна, на които да отбелязвате датите на отваряне на храната. Така ще можете да следите по-качествено за свежестта на продуктите.

7. Мийте плодовете и зеленчуците, преди да ги приберете в хладилника. Така ще предотвратите размножаване на бактериите.

8. Уверете се, че суровите продукти и сготвените ястия не са в близост едни до други. Това увеличава срока им на годност.

9. Използвайте контейнери както за съхранение в хладилника, така и във фризера. Така ще предотвратите достъпа на бактерии до храната.

10. Едно от най-важните правила за съхранение на прясна или сготвена храна е да се допуска минимално количество въздух в контейнерите. Уверете се, че кутиите ви за съхранение са с добре затварящи се капаци.

Плодове и зеленчуци, които нямат място в хладилника

11. Когато съхранявате месо и тестени изделия е добре те да бъдат опаковани добре във фолио, преди да ги поставите в хладилника.

12. Пресните продукти е добре да бъдат поставяни в най-студената част от хладилника, тоест в най-вътрешната част близо до задната стена. По-напред поставяйте напитките и опакованите продукти.

5 натурални начина да изчистите и ароматизирате хладилника

Коментирай