За дома

5 начина да отпушите запушен канал

Как да действате, ако нямате препарат за отпушване

21.09.2021г. / 15 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Каналът на мивката или банята може да се запуши по много причини. Нормално е през определен период да ви се налага да го отпушвате. Неприятно е, когато нямате препарат за отпушване на канали под ръка. Тогава на помощ могат да дойдат някои домашни средства, с които да опитате. 

Как да отпушите запушената тоалетна?

Ето няколко хитри начина да отпушите запушен канал. 

Сода и оцет 

Изсипете 1 чаша сода в канала. Залейте я с 1 чаша оцет. Когато се получи кипяща пяна, изчакайте 15 минути. След това пуснете водата, за да отмиете насърбалата се мръсотия, която трябва да се е разтворила от оцета и содата. 

Препарат за чинии и гореща вода

Кипнете 2 литра вода. Добавете към тях няколко супени лъжици препарат за съдове. Разбъркайте. Изсипете в канализацията, докато е горещо. Изчакайте няколко минути. Пуснете студената вода, за да отмиете наслагванията.

Не смесвайте тези препарати и продукти!

Сода за хляб и сол 

Смесете половин чаша сода с половин чаша сол. Изсипете сместа в канализацията. Изчакайте да престои поне 30 минути. След това изсипете кана с гореща вода. Пуснете и хладка вода за по-дълго, за да отмиете наслагванията. 

Свързани статии

Сода каустик

Ако разполагате със сода каустик, тя ще свърши най-сигурна работа. Разтворете я според указанията на опаковката. Разбъркайте добре с лъжица. Сместа би трябвало да започне да се нагрява. Изсипете я в канализацията и изчакайте 30 минути. Излейте вряла вода в канала, за да отмиете запушването.  

Различни употреби на течния препарат за пране

Отворете канала 

Развийте отвора на канала, служещ за почистване на наслагвания. С помощта на тел издърпайте наслагванията, ако е възможно. Много е вероятно каналът да се е задръстил от множество частици, образуващи запушването. След това завийте обратно тръбата и прочистете с някой от посочените по-горе методи. 

Още нестандартни употреби на содата, за които не знаете

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 2 години )
polzvala sum dva na4ina i dvata rabotiat. no gledam da ne mi se slu4va 4esto .pazia se ot slojni remonti .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време