За дома

Натурален препарат с оцет и грейпфрут

Почиства и оставя чудесен аромат

22.07.2022г. / 08 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Оцетът е универсално средство за почистване. Оцетната киселина в него прави не само ястията и салатите ви превъзходни, но и помага да почистите дома си, да го дезинфекцирате и да го направите безопасно място за вашите близки без следа от замърсявания.

А за да премахнете силната миризма на оцет има един трик, от който да се възползвате. Това е добавянето на цитрусови нотки. Например грейпфрут!

4 причини да добавяте оцет към ваната си

Направете си универсален почистващ препарат с оцет и грейпфрут, с помощта на който да почистите всичко вкъщи – прозорци, мивки, тоалетни, плотове, кухненски шкафове, плочки.

Цитрусовите плодове са много подходящи за добавяне към този домашен препарат за почистване, защото съдържат наситени етерични масла, придаващи прекрасен аромат. Освен това в цитрусовите плодове и кората им се съдържа лимонен, който е една от често използваните съставки в много препарати за почистване.

Повърхности, които никога да не почиствате с оцет

Какво ви е нужно, за да си направите препарат за почистване с оцет и грейпфрут?

  • Стъклен буркан;
  • 2 чаши ябълков оцет;
  • 2 грейпфрута;
  • Етерично масло от грейпфрут;
  • Спрей бутилка.

Приготвяне:

1. Обелете грейпфрутите. Гледайте по кората да не остава никаква част от плода, защото това може да ускори процесите на гниене. Изрежете до бялата част.

3 брилянтни трика за почистване в дома

2. Поставете корите в големия буркан, който сте предвидили. Залейте с оцета. Затворете плътно капачката. Приберете на тъмно, сухо и проветриво място за една седмица. След като отлежи и отворите капачката ще забележите как оцетът е добил ухание на грейпфрут. Това е така, защото е поел от ароматите му.

3. Прецедете течността. Прехвърлете я в спрей бутилката. Ако течността не стига догоре, долейте вода. Капнете 20 капки етерично масло от грейпфрут за подсилване на аромата и качествата на препарата.

3 домашни препарата за почистване на прозорци и стъкла

4. Напръскайте и избършете всякакви повърхности – плотове, мивки, вани, тоалетни, плочки, прозорци и огледала. Имайте предвид, че оцетът съдържа киселини, които са доста силни. Бъдете внимателни в използването му върху естествено дърво, мрамор, кожа, текстил.

* Забележка: Можете да си направите препарат с други цитруси – лимони, портокали, мандарини. Всички те имат прекрасен аромат и почистващи свойства.

Коментирай