За дома

За какво още да използвате сапун в дома

Алтернативни хитри употреби на твърдия сапун

23.09.2023г. / 06 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Твърдият сапун е незаменим в ежедневието. Той е едно от традиционните средства да измивате ръцете и цялото тяло, да дезинфекцирате кожата и да предпазите организма от опасни бактерии и замърсявания.

Как да си направите домашни сапуни и шампоани?

Но твърдият сапун далеч надхвърля основното си предназначение. Той може да се използва по алтернативен начин в дома и разнообразните му употреби ще ви изненадат.

За какво още можете да използвате сапун в дома?

Против насекоми

Сапунът ухае приятно за нас хората, но за насекомите е отблъскващ. Можете да настържете сапун и да го разхвърляте из градината, за да отблъснете насекомите. Може също да поставите чинийки с настърган сапун в различни ъгли на дома или на терасата. Още един вариант е да си направите сапунена вода, с която леко да напръскате кожата, така че да се предпазите от комари.

За предпазване на мебелите от домашни любимци

Домашните любимци имат навика да гризат или драскат мебелите в дома. За да ги отучите от този навик, можете да използвате твърд сапун, който да втриете леко в ъглите на мебелите. Миризмата на сапуна ще ги отблъсква от идеята да гризат или драскат.

Запълнете дупки в стената

Твърдият сапун може да е много полезен, когато сваляте огледала, картини и други предмети, окачени на стената. За да прикриете дупката, без да замазвате със строителни материали, използвайте парченца сапун или настържете малко количество от него. Набутайте го с пръсти, след това натъпчете с химикалка или отвертка.

Домашен течен сапун с етерични масла

За гладко затваряне на цип

Ако циповете ви не вървят гладко, използвайте твърд сапун за разработването и смазването им. Втрийте твърд сапун в ципа и той ще започне да се отваря и затваря изключително лесно.

Свързани статии

Против лоша миризма в обувките

Обувките задържат лоши миризми заради изпотяване на краката, замърсяване, недостатъчно добро проветряване при носене. Можете да се справите с лошата миризма в обувките с помощта на твърд сапун. Всяка вечер поставяйте парче твърд сапун в обувките и оставяйте да престои цяла нощ, преди да ги обуете на следващия ден.

За ароматизиране на дрехите в гардероба

Твърдият сапун е много полезен за освежаване и ароматизиране на дрехите в гардероба. В гардероба се задържа миризма на застояло, която засяга дрехите ви. Това може да попречи на свежестта на дрехите ви, дори да са изпрани и прибрани в гардероба. Пъхнете няколко барчета твърд сапун между дрехите, за да се преборите с миризмата на застояло.

Как да ароматизирате всяко кътче от дома си

За смазване на панти на врати

Ако имате скърцащи панти на вратите вкъщи, смажете ги със сапун. По същия начин, по който сапунът действа за смазване на циповете, така той прави работата на пантите по-лека, като действа вместо машинно масло.

Коментирай