За дома

Как да поддържате реда у дома? Съвети от експерти 

Дезинфекцирайте редовно повърхностите 

24.01.2024г. / 11 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Поддържането на дома подреден и чист за много домакини е невъзможна мисия. Сякаш колкото и време да отделяте за подреждане, така и не успявате да запазите постигнатите резултати и скоро нищо не си е на мястото. Може би е дошло време да се обърнете за помощ към специалист. Но преди да направите това, ви предлагаме няколко трика, с които да успеете да поддържате реда вкъщи. А ето ги и тях:

Оправяйте леглото си всяка сутрин 

Подреденото легло създава усещането за подреденост на цялата стая, карайки я да изглежда по-спретната. Дори ако имате няколко неща, които не са на мястото си, ако леглото ви е оправено, стаята вече ще изглежда много по-добре. Това наистина отнема само няколко минути всяка сутрин. Но след като си създадете този навик, няма да обръщате внимание на отделеното време. Оправянето на леглото ви всяка сутрин може да има и мотивиращ ефект – ето първата ви задача за деня, която сте изпълнили успешно. Можете да предадете този полезен навик и на вашите деца и да им благодарите предварително, че са оправили леглата си. 

Свързани статии

Почиствайте ваната или душ кабината след всяко къпане 

Парата и горещата вода ще накарат нечистотията в мокрото помещение да може да се отстрани по-лесно. Ето защо, ще почистите много по-лесно веднага след душ. Така ще се предпазите от натрупването на мръсотия или сапунена пяна. Можете да държите подходящ препарат на безопасно място в банята ви. Използвайте този трик и за тоалетната чиния – не чакайте тя да стане прекалено мръсна, за да я почистите. Така рискувате да спомогнете за натрупването на варовик, котлен камък, уринарен камък и др., почистването на които на по-късен етап може да се окаже доста трудна задача. 

Когато подреждате, използвайте кошница или голяма торба 

Подреждането на една стая отнема много повече време, когато трябва постоянно да се връщате напред-назад, за да приберете разхвърляните неща. Затова, просто вземете нещата, които не са от конкретната стая и ги сложете в кошницата (или торбата). След това върнете нещата в стаите, където им е мястото. Този трик ще ви бъде полезен, особено за почистването на общи стаи, които се използват от много хора (всекидневна, трапезария или дневна). Сортирайте нахвърляните неща през деня (ще ви отнеме нула време) и след това, когато имате възможност, ги върнете по местата им. 

Свързани статии

Дезинфекцирайте редовно повърхностите 

Поддържайте всички повърхности почистени и дезинфекцирани, след като готвите. Тази допълнителна стъпка ще помогне за елиминирането на хранителни бактерии, които могат да бъдат често срещана причина за диария. Така ще се предпазите и от появата на насекоми като хлебарки, мушици и др. Една чаена лъжичка белина на литър вода ще свърши работа. Тази допълнителна стъпка ще ви помогне да премахнете всички останали патогени. Предпазвайте се от евентуални нашествия от насекоми, като миете чиниите и приборите веднага след хранене, съхранявате храната в плътно затворени контейнери и държите боклука в контейнер с капак.

Използвайте „Метода на цялостното почистване“

Роман Пейсахович, главен изпълнителен директор на компанията за почистване Onedesk, обяснява този метод като почистване на цялата къща всеки път, а не само една стая наведнъж. „Почистването на дома е много по-ефективно, ако изберете една задача (като например бърсането на прах, или почистването с прахосмукачка) и изпълнявате същата задача във всяка една стая от къщата“, казва той. „Фокусирането върху една и съща дейност ще ви спести часове в дългосрочен план, тъй като ще ви помогне да избегнете започването на една и съща задача отново и отново.“

Коментирай