За дома

5 от най-ефективните трикове за чистене

Почистете прахосмукачката

09.01.2024г. / 14 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки, на когото някога се е налагало да почисти дома си, знае колко трудоемка е тази задача. А пък домакините наричат чистенето „неблагодарна работа“, тъй като след като го направите, има реален шанс след няколко часа домът ви отново да има нужда от разтребване. За да избягате от този омагьосан кръг, в следващите редове ви предлагаме някои от най-ефективните и бързи „хакове“ за почистване. Ето ги и тях:

Не пестете сода бикарбонат 

Можем да наречем содата бикарбонат „почистваща суперзвезда“. Това се дължи на нежната ѝ абразивна природа и факта, че тя е чудесен естествен дезодорант. Използвайте я за да: 

  • Премахнете петна от танин по чаените лъжички и вътрешността на чашите, като натъркате с паста, съставена от сода бикарбонат и малко вода. След това изплакнете обилно. 
  • Абсорбирайте миризмите на храна, като държите малка купичка със сода бикарбонат на прах върху отделението за зеленчуци – така ще поддържате хладилника свеж. 
  • Почистете плотове, мивки от неръждаема стомана, микровълнови печки и прибори за готвене. Просто смесете до консистенция на паста сода с малко вода и изтъркайте. 
  • Дезодорирайте килими, мека мебел и дори легла за домашни любимци. Поръсете избраните мебели със сода, оставете да подейства за 15 минути и след това почистете старателно с прахосмукачка. 
  • Ако не можете да отстраните миризмата от дрехите си за фитнес, опитайте се да ги накиснете за около тридесет минути в мивка/леген, пълна с хладка вода и пет до шест супени лъжици сода бикарбонат. Изперете ги и оставете да изсъхнат на простор. 
  • За да върнете блясъка на среброто, пригответе си паста (съставена от три части бикарбонат към една част вода) и нанесете с кърпа без мъх (не хартиена кърпа), а след това изплакнете.

Свързани статии

Увеличете силата на прахосмукачката си 

Ето какво да направите, ако прахосмукачката ви е загубила силата си на засмукване: развийте я и проверете входа на маркуча за прах или торбата за прах за блокирани остатъци при почистване. След това сменете торбата (или филтрите) или измийте контейнера (и филтрите, ако могат да се мият) и изсушете старателно. Отрежете малко от вече повредилите се влакна и нишки от главата на четката (никога не дърпайте), като внимавате да не повредите косъмчетата. Отстранете запушванията в тръбата. Така вашата прахосмукачка ще е готова за работа!

Свързани статии

Забравете за почистването с кофа 

Понякога традиционното почистване с кофа и вода може да създава повече бъркотия, заради хвърчащата наоколо мръсна вода. Според Лесли Райхерт, специалист по почистването и основател на The Green Cleaning Coach, има техника за почистване без кофа, която прави чудеса, а именно: спрей бутилка, пълна с разреден почистващ разтвор и микрофибърен моп. Нанесете на желаните повърхности и отстранете замърсяването бързо и ефективно, без излишна суматоха. 

Свързани статии

Използвайте сух микрофибърен моп, за да почистите стените 

Използвайте вече наличния ви моп, но по друг начин – за да почистите прах от стените. Прикрепете суха кърпа към края на правоъгълната част и я притиснете до стените. По този начин можете безопасно да почистите прах, паяжини и мръсотия, без да се налага да стъпвате върху стълба.

Свързани статии

Отстранете космите от домашни любимци с армирана лента (Duct Tape)

Лепкавостта на този вид тиксо го прави идеално за премахване на косми от домашни любимци. Можете да го използвате и върху седалките в колата, а пък гъба или кърпа, увита с тиксо, ще ви помогне да почистите и ъглите. Ето и как да го използвате – увийте тиксото (или армираната лента) около валяк за боядисване с лепкавата страна навън и минете през всички желани повърхности. Добавете още лента, когато повърхността се напълни с косми.

Коментирай