За дома

7 домакински трика, за които ви трябва алкохол

Отстранете залепнала дъвка

10.04.2024г. / 13 58ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Освен като част от празниците и основна звезда в наздравиците, алкохолът намира приложение и в доста спорните домашни методи за лечение и профилактика. Но можем ли да го използваме и като наш помощник в домакинството? Разбира се! Но тук идва важното уточнение, че това не е обикновен алкохол, а изопропилов алкохол.

В следващите редове ще ви споделим няколко хитринки как можете да го включите към ежедневната си рутина за почистване и с негова помощ да отстраните упорити замърсявания. Ето за какво можете да използвате изопропилов алкохол:

Почистете неръждаема стомана 

Отстранете лесно петна от вода, зацапвания и отпечатъци от пръсти от неръждаема стомана, като намокрите микрофибърна кърпа със спирт (изопропилов алкохол) и избършете уредите или мивките с нея. Вашият хладилник, микровълнова печка и врата на съдомиялна машина могат да блестят отново за минути, дори след като децата ви са пипали по тях.

Свързани статии

Отстранете замърсяванията от хрома 

Следвайте същата процедура за премахване на петна от хромирани предмети и мебелни елементи. Алкохолът ще се изпари, така че няма нужда да изплаквате след избърсване.

Дезинфекцирайте кухненската гъба 

Има различни начини за почистване и дезинфекция на кухненска гъба. Но една бърза стратегия е да я накисвате всяка седмица в алкохол, за да можете да удължите живота ѝ. Поставете я в малък контейнер за съхранение на храна, налейте достатъчно спирт, за да я покрие, и след това затворете капака, ако желаете. Оставете гъбата да се накисва около час, преди да я извадите и използвате отново.

Свързани статии

Премахнете мазнините и мръсотията 

Вземете купа, напълнете я с 50% гореща вода и 50% спирт и след това потопете чиста гъба в разтвора. Алкохолът ще улесни премахването на мазни петна по печка, плотове, шкафове и дори малки уреди. След като се убедите, че замърсяването е премахнато, навлажнете втора чиста гъба с топла вода, за да изплакнете, преди да избършете зоната до сухо с мека кърпа.

Свързани статии

Върнете блясъка на бижутата и среброто 

Няма нужда да инвестирате в луксозен почистващ препарат, когато можете да почистите бижута с домакински съставки. Напълнете купа със спирт, потопете вашите замърсени бижута в нея и ги оставете да се накиснат за една нощ. Използвайте кърпа, памучен тампон или чиста четка за зъби, за да изтъркате внимателно остатъците, след което ги потопете за кратко в чиста купа с алкохол, преди да ги оставите да изсъхнат на въздух. Имайте предвид, че този подход трябва да се използва само за бижута, изработени от сребро (включително платина), злато и повечето скъпоценни камъни. Бижутата от пластмаса, мед, с декорация от перли или опали, не трябва да се почистват с алкохол, тъй като той може да предизвика корозия в тези материали.

Свързани статии

Почистете дрехите с алкохол 

Подобно на премахването на петна от акрилна боя и мастило от пода, алкохолът може да ги премахне и от дрехите. Просто накиснете засегнатата област в спирт, оставете го да подейства за няколко минути и го попийте (сложете стара кърпа отдолу, за да защитите повърхностите), а след това сложете дрехата в пералнята. Ако сте седнали на дъвка, нанесете спирт върху тампон, изчакайте, докато изсъхне, и след това използвайте парче тиксо и отлепете дъвката веднага.

Свързани статии

Почистете интериора на автомобила

Друго място, което често се пипа с мръсни ръце, е интериорът на колата ви. Изтъркайте волана, скоростния лост и дръжките с микрофибърна кърпа, навлажнена със спирт, за да дезинфекцирате тези повърхности. Що се отнася до екстериора, забравете стърженето на лед в мразовитите зимни сутрини. Вместо това комбинирайте две части спирт и една част вода в бутилка и напръскайте предното стъкло за по-лесно отстраняване на скреж. Или премахнете замърсявания от външната страна на колата, като внимателно изтъркате с мека кърпа, напоена със спирт.

Свързани статии

Коментирай