Здраве и красота

Кои храни да избягвате, ако страдате от розацея

Те увеличават възпалението

13.12.2018г. / 09 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Едно от хроничните възпаления на кожата характеризиращо се със зачервявания е розацеята. Причините за появата на състоянието могат да бъдат наличието на гастрит, колит, намалена секреция на жлъчния мехур, стрес, резки промени в температурата и други. Усещането в засегнатите области е за топлина, парене.

Има 3 стадия на розацея, като при по-тежките може да се появяват червени възелчета по кожата на лицето (тя обикновено е засегната от състоянието).

Както при всяко кожно заболяване, така и при това се налага пациентите да избягват консумацията на определени храни и напитки, като:

Домати, миди, храни с високо съдържание на хистамин

Розацеята е хронично възпалително кожно заболяване, което се характеризира с бавно развиващо се зачервяване на лицето или появата на акнеподобни папули или пустули. Някои страдащи може да са чувствителни към храни с високо съдържание на хистамин, като цитрусови плодове и ядки и/или храна, която провокира синтеза на хистамин. Хистаминът кара кръвоносните съдове да набъбват.

Ефикасни начини за използване на зехтин при запек

Шоколад от всякакъв вид

Ако имате съмнение, че страдате от розацея, може би е добре да избягвате консумацията на шоколад. Какаото съдържа теобромин – основен алкалоид, за който се смята, че разширява кръвоносните съдове и ускорява кръвообращението, което допринася за зачервяване на кожата.

Алкохол

Алкохолът е сред напитките, които е препоръчително да се избягват при състояния като розацея. Консумацията му и особено на червено вино, причинява вазодилатация – разширява кръвоносните съдове, което може да накара кожата да изглежда по-червена.

Храни, които ви карат да се чувствате изморени (галерия)

Пикантни храни

Пикантни храни, включително лютите чушки, са противопоказни за пациенти с розацея, тъй като могат да обострят състоянието. Смята се, че консумацията им влошава симптомите при до 75% от хората с розацея.

Свързани статии

Мариновани меса

Консумацията на мариновани меса се счита за една от най-честите причини за обострянето на възпалението. Сулфитите, които могат да се открият в мариновани меса, могат да обострят неразположенията свързани с розацеята.

Горещи напитки

Предпочитаме да пием кафето или чая си горещи. Според проучване от 2017 година публикувано в списание Dermatology Practical & Conceptual, 33% от хората, които спазват диета за състоянието си, са споделили, че консумацията на горещи кафе и чай, провокират неразположенията им. Не се отказвайте от любимите си напитки, просто изчакайте няколко минути, за да се охладят.

 

Коментирай