Здраве и красота

Как да балансирате вагиналното pH

Натурални средства, регулиращи флората

05.07.2019г. / 10 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вагиналната флора има крехък баланс, който може лесно да се наруши. Здравословното pH на средата в интимната зона трябва да е между 4 и 4,5 единици по скалата за киселинно-алкален баланс. Ако pH-то излезе от тези граници може да възникнат неприятни симптоми като сърбеж, парене, вагинално течение, които предизвикват дискомфорт. Бързото балансиране на микрофлората е от голямо значение, защото в противен случай могат да възникнат инфекции вследствие на създалата се благоприятна среда за развитие на болестотворни микроорганизми.

Как най-лесно можем да върнем баланса в pH-то на вагиналната флора чрез природни продукти?

7 неудобни въпроса за вагината>>>

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е подходящ натурален антибиотик, който е подходящ в случаите, в които pH-то на вагината ви е твърде алкално. Оцетът е киселинен и връща баланса във флората на вагината. Важно е да се отбележи, че оцетът не трябва да се прилага върху или вътре във вагината, а само да се консумира.

Кисело мляко

Киселото мляко е естествено ферментирал продукт, който съдържа множество полезни бактерии и лактобацили, важни за баланса на вагиналната флора. Наблегнете на консумацията му, за да регулирате pH-то ѝ.

Пробиотици

За да балансирате вагиналната флора и да премахнете неприятните симптоми на сърбеж и парене, които се появяват в такива случаи, опитайте прием на подходящи пробиотици. В аптекарската мрежа могат да се открият специално създадени хранителни добавки, съдържащи лактобацили, които подобряват състоянието на вагиналната флора и нейното pH.

Как да поддържаме вагината млада?>>>

Свързани статии

Чесън

Чесънът има противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Той има силата да неутрализира гъбичната инфекция, като спомага за нормализиране на флората. Похапвайте го по-често.

Кокосово масло

Кокосовото масло е известно със своите мощни антибактериални, антивирусни, противогъбични съставки, които се борят успешно с различни инфекции. Маслото може да се прилага външно за потискане на гъбични инфекции.

Често срещани видове вагини>>>

Намалете консумацията на захар

Захарните десерти подхранват гъбичките и създават условия за тяхното разрастване. Ако страдате от подобни инфекции, намалете приема на захарни десерти.

Коментирай