Здраве и красота

Симптоми, за които не подозирате, че са свързани със стрес

Оказва се, че стресът причинява огромен спектър от симптоми и здравословни състояния

30.06.2020г. / 17 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът причинява много сериозни проблеми на организма. Редица заболявания са със стресогенен произход. Високите нива на хормони на стреса за дълъг период от време могат да предизвикат симптоми, за които не сте подозирали, както и да ви навлекат сериозни здравословни проблеми. Свикнали сме да отдаваме някои състояния на стреса. Той е фактор при отключването на диабет, рак, сърдечносъдови заболявания, заболявания на обмяната на веществата, хормонални проблеми, различни състояния на нервната система.

8 начина да се предпазите от стреса

Съществуват и проблеми, които на пръв поглед нямат общо със стреса, но въпреки това са предизвикани от него. Кои са те?

Не можете да държите очите си отворени

Ако ви се е случвало да сте толкова изморени, че очите ви да се затварят, а не е късно през нощта, това може да се дължи на високи нива на стрес в организма. Когато хормоните на стреса достигнат високи нива за продължителен период от време, те карат организма да се мобилизира, за да успее да се справи с предизвикателството, пред което е поставен, след което рязко причиняват умора. Често страдащите от прекомерен стрес се чувстват изморени и не могат да стоят бодри дори след почивка и сън. Силната умора и изтощението могат да са един от страничните ефекти на стреса, за които не си давате сметка.

Физически проявления на стрес в тялото

Вие сте кълбо от нерви

Нервното пренапрежение предизвиква изблици на гняв, ярост, страх, тревога, безпокойство, самота, безнадеждност, еуфория, които могат да се редуват понякога дори без видима причина. Може да се почувствате сякаш полудявате, но това не е така. Стресът причинява напрежение в нервната система, което се отразява на емоциите и ги отключва неконтролируемо. Високите нива на стрес в организма предизвикват емоционална реактивност, която се проявява в най-неочаквани моменти.

Замръзнали сте

В някои случаи стресът може да предизвика неописуем страх, който да ви накара да се чувствате парализирани. Състоянието е известно като реакция на замръзване. Проявява се като скованост, ограничено дишане, задух, учестен пулс, усещане за неподвижност на крайниците или някаква част от тялото. Най-често се наблюдава при природни бедствия, моменти на силен внезапен страх или някаква заплаха.

8 лесни стъпки за справяне със стреса

Свързани статии

Пускате се по течението, за всичко ви е все едно

Безразличието към всичко в живота, включително към важните неща в него, също може да е симптом на силен стрес. Стресовите хормони потискат емоциите и секрецията на серотонин и ендорфини, което се свързва с потиснатост или в някои случаи с депресия. Човек изглежда апатичен и безразличен без това да е характерно за неговата личност.

Имате чувството, че ще припаднете

Високите нива на стрес могат да бъдат придружени от замъгляване на съзнанието, зрението, гадене и прималяване, което ви кара да си мислите, че всеки момент ще припаднете. Най-често се случва при силен внезапен стрес или като усложнение от посттравматичен стрес.

5 начина, по които стресът вреди на мозъка

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Бел ( преди 2 години )
В България повечето семейства са прости и бедни с множество битови проблеми. Аз лично съм израсла в скандали за пари, делба на апартаменти и други от този сорт. Докато бях при тях боледувах често и имах главоболие от селските им скандали. Когато не съм около тях се чувствам добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар