Оцетът е една от най-употребяваните подправки в кухните на много народи. Още от Древността той е използван като естествен природен лек срещу диабет, круп, стомашни проблеми и при отравяния.

Оцетът може да се произвежда от различни храни чрез тяхната ферментация, включително грозде, ябълки, фурми, малини, цвекло, дори кокос и картофи. Неговите биоактивни вещества го правят изключително полезен за цялостно здраве и в борбата срещу рак, микроби, бактерии, възпаления.

Нефилтрираният натурален оцет съдържа биоактивни вещества, които са показател за неговото качество. На тях оцетът дължи полезните си свойства. Освен че може да се използва за овкусяване, почистване на повърхности и дезинфекция, оцетът може да се приема и за подобряване на здравословното състояние.

6 невероятни ползи от балсамовия оцет

Консумацията на 1-2 супени лъжици натурален оцет, разтворени в чаша вода, могат да ви помогнат да подобрите здравето си и да се предпазите от някои здравословни проблеми.

Какво се случва в тялото, ако пиете по 1 лъжица оцет всеки ден?

Подобрява чувствителността към инсулин

Оцетът може да допринесе в превенцията на диабет тип 2 и 1 благодарение на неговите свойства по отношение подобряването на чувствителността на клетките към собствения инсулин. Така се намалява инсулиновата резистентност и се подобрява усвояването на глюкозата.

При болки в гърлото

Разтвор от малко оцет в чаша вода всеки ден може да облекчи страдания, свързани със зачервено и болезнено гърло, тъй като оцетът има антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Червеният винен оцет – страхотно полезен!

Прочистване на дебелото черво

Редовният прием на малки количества оцет в разтвор с вода подпомага детоксикирането на дебелото черво и подобрява неговите функции. Освен това предпазва от рак на дебелото черво.

Сърдечносъдово здраве

Ябълковият оцет има много полезни свойства по отношение на здравето на сърдечносъдовата система. Полифенолите в него, които представляват мощни антиоксиданти, се борят с вредните ефекти от свободните радикали, намаляват нивата на лошия холестерол и подобряват проходимостта на кръвоносните съдове, съответно транспорта на кислород и хранителни вещества до тъканите.

При киселинен рефлукс

Една супена лъжица оцет на ден може да помогне да намалите симптомите при киселинен рефлукс. Парещата болка в гърдите и корема намалява и връщането на киселини в хранопровода се потиска.

Ябълковият оцет и ползите му за здравето

Намалява се теглото

Отслабването става по-бързо, ако е придружено с една лъжица оцет ежедневно. Оцетната киселина ускорява изгарянето на мазнини и потиска глада.

Още по темата

Стимулира енергийните нива

Оцетът е добър източник на калий, който подобрява енергийните нива, ободрява тялото и намалява слабостта и отпадналостта на мускулите.

Детокс

Оцетът детоксикира не само дебелото черво, но и целия организъм. Неговите антибактериални свойства допринасят за ежедневното освобождаване от токсините в организма.

Ползите от ябълковия оцет в грижата за красотата

Здраве на устната кухина

Ако консумирате лъжичка оцет в чаша вода всеки ден, това може да помогне да неутрализирате лошия дъх и бактериите в устата си. По този начин ще предпазите венците от заболявания.