Здраве и красота

4 тайни на успешното отслабване

Какво да променим в живота си, за да намалим теглото и да успеем да го задържим

30.10.2020г. / 17 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването е процес, който изисква време и усилия, но и постоянство. Периодичните диети доказано не помагат в контрола на теглото, а могат дори да влошат здравословното ви състояние и да предизвикат йо-йо ефект. 

Съвети за отслабване, които нямат общо с диета и упражнения

За щастие има няколко прости начина, които могат да помогнат да постигнете мечтаното си тегло, да го запазите и да подобрите цялостното си здравословно състояние с промяна в начина на живот. 

Кои са тайните на успешното отслабване?

Със сигурност няма единна рецепта, която да важи за всеки. Ето защо е важно да проследите особеностите на тялото си, да се консултирате със специалист, който да определи най-адекватния режим на хранене в зависимост от индивидуалните нужди на организма ви и евентуалните здравословни проблеми, с които се борите, така че да отслабнете по най-полезния и ефективен за вас начин. 

Как да отслабнете лесно и здравословно след 50?

И все пак има няколко общовалидни тайни на отслабването, които работят при всеки. 

Упражнения

Преди да изпаднете в паника кои упражнения да изберете и на какво да се спрете, трябва да знаете, че двигателната активност е добре да бъде съобразена с индивидуалните ви особености, също както е с диетата. Ако не можете да изпълнявате силно натоварващи тренировки, не го правете. Ако по дадена причина не трябва да тичате и да скачате, не го правете. 

Има толкова много видове тренировки, от които можете да изберете тези, които ви пасват най-добре, карат ви да се чувствате бодри и енергични и не застрашават тялото ви от травми, като същевременно ускоряват метаболизма ви. 

5 диети не за отслабване, а за здраве

Най-доброто, което можете да направите, е да експериментирате с различни дейности всеки ден. Така ще стимулирате обмяната на веществата и ще поставите тялото си пред ново предизвикателство, с което ще трябва да се справя всеки ден. Ако правите една и съща тренировка ежедневно, тялото и мускулите привикват с нея и започват да изгарят по-малко калории. Когато обаче го поставяте пред ново предизвикателство всеки ден, ще останете не само мотивирани, но и ще имате по-добри успехи в контрола на теглото. 

Здравословно хранене без диети

Спазването на строги диети за определен период от време помага само временно в отслабването. След края на диетата всичко ще се върне по старо му. Ще си върнете килограмите, а може дори да натрупате повече от преди. 

Успешната диета означава промяна в начина на живот. Балансираното хранене не трябва да е моментен избор, а постоянен подход към тялото ви. Нискокалоричните диети, диетите, които изключват определени хранителни вещества или продукти обикновено не са добри стратегии в дългосрочен план. Важно е да откриете своя баланс и да го съобразите с нуждите на организма си. 

5 метода за отслабване, които не действат

Направете прочистване на хладилника и шкафовете. Изхвърлете всички изкушаващи храни, които държите в запас за моментите, в които ви се дояде нещо сладко или калорично. Спрете да купувате подобни утешаващи храни. 

Спрете да предприемате краткосрочни диети. Направете си реална промяна, която да остане в ежедневието ви завинаги. 

Самонаблюдавайте се

Едно от най-важните неща в отслабването и спазването на здравословен режим на хранене и движение, е самонаблюдението. То ще ви помогне да поддържате темпото в постигане на целите и ще ви даде ценни насоки за това дали сте на прав път или трябва да смените стратегията. 

Навици на хората, които успяват да задържат теглото си след отслабване

Наблюдавайте калориите и видовете хранителни вещества, които приемате. Ако е необходимо водете дневник на консумираната храна и направените упражнения. Следете теглото си, но без да изпадате в крайности. Всичко това ще ви помогне да структурирате по-добре ежедневния си ритъм, като това ще ви мотивира допълнително.

Бъдете последователни и постоянни

Много хора се хранят здравословно или следват диета в рамките на седмица-две или няколко месеца. Това е и една от главните причини за провал в отслабването. За да загубите излишното тегло и за да запазите постиженията си е необходимо да сте последователни и постоянни. Ето защо специалистите по хранене и лекарите говорят за промяна в начина на живот, а не за диети, които да спазвате за кратко, а след това да започнете отначало.

15 съвета за отслабване, от които всяка жена се нуждае

Коментирай