Здраве и красота

Как да стимулирате нивата на витамин D, когато се стъмва рано?

През зимата денят е по-кратък и слънчевата светлина е значително по-малко

06.11.2020г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин D е изключително важен компонент за имунната система. Той участва активно в процесите ѝ. Клетките на имунната система се нуждаят от витамин D, за да изпълняват функциите правилно. Добрият имунитет е много важен точно в този момент, в който целият свят се бори с пандемия от коронавирус, а освен това се намираме и в есенно-зимния период, в който традиционно се сблъскваме с грипните инфекции. 

През зимата денят е по-кратък. Греенето на слънцето е ограничено и имаме няколко часа, в които можем да позволим на кожата си да се докосне до неговите лъчи, за да синтезира витамин D. Това обаче не е никак лесно предвид факта, че сме облечени дебело според студения сезон. За да успее тялото ни да синтезира достатъчни количества витамин D е необходимо слънцето да бъде в по-обширен контакт с кожата ни, както е през лятото. 

Защо е добре да приемаме витамин D преди зимата

От друга страна, ограничителните мерки с цел намаляване разпространението на заразата от коронавирус по целия свят поставиха милиони хора в условия на ограничено излизане навън, работа от вкъщи, дистанционно обучение. Всичко това заедно с намаленото слънчево греене през зимата допринася за силното намаляване на нивата на витамин D в тялото, така необходими за добрия имунитет. 

Какво можете да направите, за да повишите нивата на витамин D, когато навън се стъмва рано? 

Дефицитът на витамин D предизвиква напълняване около талията

Хранителни добавки

Можете да се допитате до личния си лекар за това дали е подходящо да взимате хранителни добавки с витамин D според индивидуалните ви особености и нужди. Той ще ви посъветва дали да го направите и как точно да приемате добавката. 

Обогатете диетата си

Въпреки че слънчевата светлина е основният източник, допринасящ за синтеза на витамин D в тялото, храната не трябва да се подценява. Някои храни са естествен източник на витамин D и през зимата е добре да се включват в менюто по-често. Такива храни са риба, яйца, мляко и млечни продукти, червени меса, черен дроб. 

Свързани статии

Опитайте да поемате и слънчеви лъчи

Сигурни симптоми на дефицит на витамин D

През обедните часове слънцето все още се прокрадва през облаците и въпреки студения въздух, то оказва своето влияние върху телата ни. При всяка възможност да излезете навън през кратките зимни дни – правете го, за да получите витамин D чрез слънчевата светлина. 

Обмислете някои промени в начина на живот

Някои вредни навици в ежедневието пречат на синтеза на витамин D. Такива са пушенето и консумацията на алкохол. Те действат негативно на образуването на този важен витамин в тялото, а освен това влияят и на нивата на стрес в организма, като ги повишават. 

Коментирай