Кога бе последният път, когато се ядосахте или изпитахте радост? Емоциите са част от живота ни, те се проявяват във всеки един миг. Тъга, радост, завист, страх... Тялото ни започва да синтезира определени хормони, а те създават определена среда в него, която може да има положителни или отрицателни последствия за нашето здраве, в зависимост и от това какви са преживените емоции. Постоянното фокусиране върху негативното руши тялото ни. Ето как страдат някои органи и системи.

5 етерични масла при депресия

Сърце и тънки черва

Негативни емоции: Омраза, жестокост, раздразнителност, нетърпеливост.

Физически симптоми на тези емоции: високо кръвно налягане, болки в гърдите, сърцебиене, спад на имунитета, подуване и газове в корема, хранителните вещества от храната не се усвояват добре, запек или диария.

Бъбреци, пикочен мехур, уши

Негативна емоция: страх.

Физически симптоми: загуба на сексуална енергия и желание, липса на енергия като цяло, разстройство на нервната система, повишаване на киселинността в тялото (слаб имунитет, пикочни инфекции, главоболие, напълняване, диабет, ставни болки, сърцебиене и други), подуване на корема, временни нарушения в слуха.

5 признака, че не се движите достатъчно

Далак, панкреас и стомах

Негативни емоции: силно желание, потиснатост, тревога, подозрителност, недоверие.

Физически симптоми: нарушено храносмилане, затруднено изхождане.

Още по темата

Черен дроб, очи, жлъчен мехур

Негативни емоции: гняв, завист, ревност, чувство на неудовлетвореност, чувство на безсилие.

Физически симптоми: покачване стойностите на холестерола, нарушена функция на жлъчката, невъзможност на черния дроб да детоксикира тялото, нарушено храносмилане, трептене на очите, чувствителност към светлина.

Бели дробове, кожа, дебело черво

Негативни емоции: тъга, депресия, хроничен стрес.

Физически симптоми: проблеми с дишането, запек, ниски нива на кислород в кръвта, кожни проблеми.

Снимка: istock