Здраве и красота

4 аюрведа маски за лице, намаляващи бръчките

За здрава и сияйна кожа

19.03.2021г. / 10 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чували ли сте за аюрведа? Индийската практика, „науката за живота“, която ни учи да се грижим по-добре за нашето тяло и дух. Днес споделяме с вас 4 разкрасяващи маски за лице, част от аюрведичната рутина за грижа за кожата. Съставките за тях са добре познати и достъпни за намиране. Вижте как да забавите появата на бръчки и да възвърнете сияйния вид на кожата.

Маска със сандалово дърво

Сандаловото дърво е дар от природата. Тази аюрведическа съставка може да намерите под формата на прах или етерично масло. Смята се, че допринася за възстановяването на повърхностни рани, забавя стареенето на кожата, бори се с кожните инфекции.

За да си приготвите маската, комбинирайте в купичка една лъжица сандалово дърво на прах с лъжица смлени бадеми. Добавете прясно мляко, колкото да се образува паста. Нанесете маската върху чиста и суха кожа на лицето и шията. След 10 минути изплакнете с хладка вода и нанесете подходящ крем.

Любимите 8: Грижа за кожата

Грижа с масла

Маслата са едни от най-често използваните в аюрведа за подобряване здравето и красотата на кожата. Обикновено те се прилагат и за намаляване на стреса, забавяне процесите на стареене, за подхранване. Какви масла може да ползвате?

Масло от жасмин, роза, сусам или лавандула са подходящи за козметични цели, поради техните противогъбични и антибактериални свойства.

В купичка сложете 1 супена лъжица зехтин, бадемово или някои от изброените масла, според нуждите на вашата кожа. Добавете един жълтък и малко мед, след което разбъркайте добре. Нанесете върху суха и чиста кожа на лицето за 15 минути. Маската се изплаква с хладка вода и при необходимост се нанася подходящ крем.

Масло от шипка и ползите му за кожата

Мед и лимон

Употребата на мед и лимон в грижа за красотата на кожата, датира от векове. И двата продукта съдържат витамин С. Имат антисептични и антимикробни свойства, смята се, че подобряват тена на кожата, намалявайки петънцата и белезите от пъпки. Затова е хубаво не само да ги консумираме, но и да глезим кожата с тях отвън.

Свързани статии

За да си приготвите тази грижа, комбинирайте 1 с. л. мед, няколко капки лимонов сок и няколко капки бадемово масло. Нанесете върху суха и чиста кожа. Изплакнете с хладка вода след 15 минути и нанесете крем за лице.

Алое вера

Едно от най-използваните растения в аюрведа и козметичната индустрия. То забавя появата на бръчки, подобрява тена на кожата, подхранва в дълбочина, спомага за нейното заздравяване, намалява появата на пъпки. С гел от алое вера се получават чудесни маски за лице. Комбинирайте 1 с. л. от гела с малко мед и лимонов сок. Получената маска се оставя да действа в рамките на 15-20 минути, след което се изплаква с вода.

Коментирай