Здраве и красота

Натурални начини да стимулирате растежа на косата

Как да подпомогнете израстването на нови косми при косопад

25.03.2021г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косата играе съществена роля в самочувствието на жените, а и на мъжете. Косопадът е истински кошмар за онези, които са се сблъсквали с него. Причините косата да започне да пада са много. Те включват хормонални проблеми, разстройства в храненето, спазване на диети, хранителни дефицити, генетични фактори.

10 начина да стимулирате косата да расте по-бързо

Съществуват някои ефективни натурални методи за стимулиране на растежа на косата. Те могат да допълнят медицинските методи за овладяване на косопада, които е добре да обсъдите с лекар дерматолог.

Кои са натуралните начини за стимулиране растежа на косата, които можете да опитате?

Екстракт от зелен чай

Зеленият чай има много ползи за здравето. Той е богат на антиоксиданти, които подобряват здравословното състояние, борят се с възпалението, стареенето на клетките. Зеленият чай може да помогне и в спиране на косопада. Редовната консумация на зелен чай има благотворен ефект върху растежа и подпомага фоликулите на косъма.

Как да стимулирате растежа на косата?

Глухарче

Глухарчето е много богато на витамини, минерали и има противовъзпалителни свойства, които играят важна роля в растежа на косата. Направете отвара от глухарче, като сварите 2 супени лъжици семена или корен от глухарче в 500 мл гореща вода. Изчакайте да изстине и изплакнете косата с отварата след измиване.

Алое вера

Алое вера има многобройни ползи за здравето. Една от тях е стимулацията на растежа на косата. Алое е богато на витамини и има успокояващ и противовъзпалителен ефект. Прилагането на натурален гел от алое вера върху скалпа или засегнатите части може да предотврати косопада и да подпомогне растежа на нови косми.

5 природни стимуланта за бърз растеж на косата

Масло от мента

Етеричното масло от мента ухае прекрасно и има стимулиращи растежа на косата свойства. Проучване, цитирано от Brightside.com показва, че маслото от мента може да подпомогне растежа на косата и да допринесе за спиране на косопада. Добре е да разредите ментовото масло с малко масло от жожоба или масло от гроздови семки, за да не бъде прекалено агресивно за скалпа. Съотношението е 6 капки ментово масло, разтворени в 1 чаена лъжица масло от жожоба или от гроздови семки.

Как да използвате сода при пърхот и срещу косопад

Масло от розмарин

Розмаринът има стимулиращо действие върху космените фоликули. Етеричното масло от розмарин може да има много добри резултати в положителна посока спрямо косопада. То може да помогне да спрете падането на косата и да стимулира растежа на нови коси. Разредете 10-12 капки масло от розмарин в една стандартна шепа шампоан, която ползвате за измиване на косата. Прилагайте при всяко миене в продължение на поне 6 месеца.

Коментирай