Здраве и красота

5 билки и растения, полезни за кожата

Подхранват и забавят появата на бръчки

14.05.2021г. / 05 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всяка жена иска да има здрава и сияеща кожа. Залагаме на козметични продукти, разкрасяващи процедури, но все по-често се обръщаме и към природата, когато искаме да дадем най-доброто на нашата кожа. Билките, както и някои други растения са част от ежедневието ни под една или друга форма. Днес споделяме с вас някои от тях, които благоприятстват състоянието на кожата.

Разкрийте красотата на кожата си с лайка

Лайка

Ароматната лайка съдържа алфа-бизаболол – съединение, за което се смята, че може да намали появата на бръчки. Билката има и благоприятно въздействие върху кожни раздразнения, като изгаряния и акне. Лайката може да се ползва за изплакване на лицето, намаляване торбичките под очите, като ароматен чай. Тя присъства в редица козметични продукти в грижа за кожата.

Най-добрите етерични масла за жени

Лавандула

Ароматна, намаляваща стреса, лавандулата се предлага в аптечната мрежа като чай, етерично масло, флорална вода, съдържа се в състава на редица козметични грижи за кожата. Дългогодишни изследвания са доказали, че лавандулата има подхранващо кожата действие, успокоява, действа антибактериално, забавя преждевременно стареене на кожата. Още за ползите на лавандулата за общото здравословно състояние може да прочетете тук.

Невен

Едно от най-ефективните растения за суха кожа. Невенът също като лайката се използва в козметичната индустрия. Той има антимикробни, противовъзпалителни, антивирусни свойства, които могат значително да подобрят здравето на кожата. Мастноразтворимите съединения, които се съдържат в него са полезни за кожата. Според дългогодишни изследвания, невенът облекчава възпаленията, псориазиса, обривите, намалява появата на старчески петна и други. Тук може да прочетете повече за чая и маслото от невен.

15 от най-добрите храни за вяла кожа

Свързани статии

Босилек

Чудесна билка, която може да добавяте към смутита, салати, ястия, да се консумира като чай, да се ползва като тоник за лице. Босилекът има противогъбични и антибиотични свойства. Помага за съживяването на кожата, подобрява вида и тена ѝ, успокоява, действа подмладяващо. Богат е на антиоксиданти и витамини А и С, които се борят с вредните свободни радикали.

Серум с масла за бръчки около очите

Алое вера

Наричат алое „растението на безсмъртието“ поради многобройните ползи, които предлага за кожата. Алое има противовъзпалителни свойства, подхранва кожата в дълбочина, което го прави подходяща грижа за по-сухите кожи. Смята се, че намалява вредите на околната среда, които нанасят върху нея. Според дерматолизи, алое вера подпомага заздравяването на кожата, облекчава акнето, подобрява тена ѝ и други.

Коментирай