Драконовият плод е един прекрасен, вкусен и много интересен екзотичен плод. Той има множество ползи за здравето. Включването му в менюто ви е и чудесен начин да го разнообразите с плодове. Богат е на изобилно количество антиоксиданти, витамини, минерали и фибри, които подобряват здравословното състояние и играят съществена роля в редица важни процеси в организма.

10 невероятни ползи от кайсиите

Драконовият плод се среща в Централна Америка, Мексико, Централна и Югоизточна Азия. Повечето сортове имат бяла, розова или бледожълта пулпа с малки черни семена. Отвън е с ярък розов цвят и бодливи шипове, заради което носи и това име. Семената му наподобяват тези на кивито и се консумират заедно с пулпата.

Какви хранителни вещества съдържа драконовият плод?

В 100 грама драконов плод се съдържат приблизително следните хранителни вещества и калории:

  • 60 калории;
  • 1,2 г протеин;
  • 0 г мазнини;
  • 13 г въглехидрати;
  • 2,9 г фибри;
  • 18 мг калций;
  • 2,5 мг витамин C;
  • 0,74 мг желязо;
  • 6,3 мг магнезий;
  • 60,2 мг фосфор.

Какви са ползите за здравето от драконовия плод?

9 невероятни ползи от пресните смокини

Нискокалоричен плод

Драконовият плод е много беден на калории, което го прави прекрасен за диети. Той може да допринесе в контрола на теглото, без да добавя прекалено много калории към диетата ви. В около половин чаша драконов плод се съдържат едва приблизително 60 калории, което може само да радва талията ви.

Много богат на фибри

Плодът е много добър източник на фибри, което регулира работата на червата, подпомага изхождането, полезно е и при запек. Изобилието от фибри подпомага функциите на храносмилателната система и подхранва полезните бактерии в червата.

10 причини да ядете грозде по-често

Фибрите са важни и за контрола на кръвната захар и холестерола. Те са задължителна част от здравословната диета, а драконовият плод ги съдържа в изобилие.

Още по темата

Добър източник на магнезий

Магнезият е важен минерал, който участва във важни процеси в организма. Той е съществен за провеждането на нервни импулси от мозъка, пренесени през нервните клетки към мускулите, включително сърцето. Дефицитът на магнезий може да предизвика мускулни крампи, ритъмни нарушения на сърцето, повишаване на кръвното налягане, безсъние, безпокойство. Редовната консумация на плодове и зеленчуци богати на магнезий може да допринесе за подобряване на всички тези функции.

Ползите от джакфрут за косата, кожата и здравето

Витамин С

Витамин С също е важен елемент, участващ в редица процеси в организма. Той е незаменим участник във функциите на имунната система. Без него синтезът на колаген в организма би бил затруднен, от което кожата, сухожилията, тъканите страдат.

5 ползи от витамин C за красотата

Богат е на пребиотици

Драконовият плод е добър източник на пребиотици, от които полезните бактерии в организма ни се нуждаят. Пребиотиците подхранват пробиотичните бактерии в храносмилателния тракт, като така допринасят за поддържането му в добро състояние.

Ползи за здравето от пробиотиците