Здраве и красота

Горчив пъпеш – при висока кръвна захар и за силен имунитет

Богат на антиоксиданти

15.06.2021г. / 12 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Той има интересна форма, различава се много от познатия ни пъпеш и може да го срещнете под различни имена като горчива кратуна, горчив пъпеш или горчива краставица. Обикновено се предлага под формата на хранителни добавки, тинктури, но е важно преди неговия прием да се консултирате с лекар. Растението с причудливи плодове е добре познато в Китай, Индия, Карибите, Южна Америка и другаде. Смята се, че помага при газове в корема, ревматизъм, вирусни инфекции, (според някои западни проучвания) тумори и други. Какво още не знаем за растението?

Прекаляването с тези полезни храни може да предизвика здравословни проблеми

Хранителна стойност на горчивия пъпеш – Има ниско съдържание на калории. В 100 грама се съдържат около 19 калории, около 3,5 грама въглехидрати, 2,4 грама фибри и около 87 процента вода. Горчивата кратуна съдържа витамини А, С, калий, фолиева киселина, цинк и желязо. Също и антиоксиданти като катехин, галова киселина, епикатехин и хлорогенова киселина.

6 начина за натурален детокс на тялото с храна

При диабетГорчивият пъпеш е известен със своите ползи за здравето при диабетно болни, както и като цяло за хора, които трябва да поддържат стабилни нива на кръвната захар и инсулина.

Ползи за кожата и косата – Горчивият пъпеш съдържа важни антиоксиданти, като витамини А и С, които са полезни за кожата, тъй като намаляват стареенето, борят се с възпаленията като акнето например. Смята се, че има ползи при различни кожни инфекции като псориазис и сърбеж, пърхот, косопад.

Отрицателният ефект на негативните емоции върху тялото

За здрав черен дроб – За плодовете на растението е известно, че благоприятстват здравето на черния дроб и го детоксикират, намаляват вредата от алкохол. Като цяло, горчивият пъпеш благоприятства храносмилането, пикочните пътища. Тъй като е богат на фибри, спомага за перисталтиката на червата, като по този начин облекчава запека.

Подобрява сърдечното здраве – Учени от цял свят смятат, че горчивата кратуна спомага за намаляване на лошия холестерол, намалява и риска от инфаркт, подобрява здравето на артериите, както и кръвообращението.

Свързани статии

За добър сън и повече енергия – Изследвания върху горчивия пъпеш показват, че той спомага за подобряване на енергийните нива, но също така допринася за подобряване на качеството на съня и намалява безсънието.

При камъни в бъбреците – Горчивият пъпеш може да бъде полезен за елиминирането на камъните в бъбреците чрез естественото им разграждане.

За силна имунна система – Още ползи за здравето от горчивия пъпеш включват засилване на имунитета, намаляване риска от алергии, гъбични инфекции.

Коментирай