Здраве и красота

5 ползи за здравето от ананаса, заради които да го хапвате по-често

Сочен и вкусен плод, на който да обърнете повече внимание

12.07.2021г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ананасът е прекрасен плод. Той е сочен и сладък. Любим е на мнозина заради чудесния си вкус. Благодарение на вкусовите и ароматните си качества, ананасът е част от много рецепти за десерти, но и за солени ястия с месо, печива, салати.

Ананасът е не просто вкусен плод. Той е изключително полезен. Съдържа богат набор от витамини, минерали, антиоксиданти, фибри. Беден е на калории, което го прави подходящ за диети в умерени количества.

Какво съдържа ананасът?

3 основни ползи от ананаса

В една чаша ананас или приблизително 150-160 грама плод се съдържат:

  • 83 калории;
  • 0,9 г протеин;
  • 2 мг натрий;
  • 22 г въглехидрати;
  • 2,3 г фибри;
  • 206 микрограма калий
  • 79 мг витамин С;
  • 0,19 мг витамин В6;
  • 1,53 мг манган;
  • 0,41 мг желязо.

Какви са ползите за здравето от ананаса?

Полезен за сърцето

Ананасът има ползи за сърдечносъдовата система. Заради богатото наличие на антиоксиданти, фибри и калий в състава си, той оказва благотворно влияние върху холестерола, работата на сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Може да подпомогне и контрола на кръвното налягане. Активното вещество в ананаса – бромелаин, може да подпомогне намаляването на възпаленията в тялото, които се явяват като един от основните фактори за сърдечносъдови заболявания наред с високия холестерол.

7 невероятни ползи от ананаса

Може да понижи риска от рак

Бромелаинът и антиоксидантите в ананаса се борят с възпаленията и оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Намаляването на тяхното влияние понижава риска от възникване на рак и различни хронични и дегенеративни заболявания.

Укрепва имунитета

Ананасът съдържа изобилие от витамин С. Той е важен антиоксидант за имунната система. Може да подпомогне повишаването на имунитета и да ускори процеса на оздравяване при инфекции. Редовната консумация на богати на витамин С храни може да намали риска от възникване на вирусни и бактериални инфекции благодарение на добрия имунитет, за който те спомагат.

Диета с ананас топи бързо килограмите

Манганът в ананаса също е важен за укрепването на имунната система. Той допълва свойствата на бромелаина, като по този начин намалява общото възпаление в клетките.

За здравето на мозъка

Ензимът бромелаин може да подпомогне и мозъчното здраве, като предпазва от развитие на деменция и болест на Алцхаймер. Това показват резултати от проучване, публикувано в Current Alzheimer Research.

Пресен сок от ананас – ползи за здравето

Може да намали стареенето на кожата

Антиоксидантите в ананаса имат ползи както за забавянето на стареенето на клетките в тъканите, така и в кожата. Това я прави млада, свежа и здрава. Ананасът е богат и на течности, което допълнително хидратира и освежава кожата.

Коментирай