Здраве и красота

Защо не трябва да използвате домашен слънцезащитен крем?

Опасностите, които крие

09.07.2021г. / 05 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приготвянето на различни козметични продукти за красота е чудесен избор, когато искате да сте сигурни, че прилагате само природни и полезни съставки върху лицето си. Когато обаче става въпрос за слънцезащита, нещата съвсем не стоят по този начин. В интернет пространството съществуват множество рецепти за домашни слънцезащитни кремове и лосиони, направени от полезни, здравословни натурални съставки, които обаче имат съмнителен ефект по отношение на степента на защита на кожата.

Чести грешки при употребата на слънцезащитни продукти

Много хора се обръщат към домашните рецепти за слънцезащитни кремове и продукти заради стремежа да избегнат някои потенциално вредни съставки в готовите продукти за слънцезащита. Според доклад, публикуван в Consumer Reports, родителите са особено загрижени за това какво прилагат върху кожата на децата си и много от тях прибягват до алтернативни методи за слънцезащита. Те обаче крият риск от изгаряне и рак на кожата, тъй като домашните и природните средства не осигуряват такава висока защита, от която кожата се нуждае през лятото.

Експерти от Детската болница в Колумбия, Охайо, споделят притесненията си относно разпространението на рецепти за домашни слънцезащитни кремове в интернет и широката им употреба от родителите. Те са критични към популярността на слънцезащитните продукти от типа „направи си сам“, защото са убедени в недостатъчната им защита за кожата.

Безопасно ли е прилагането на слънцезащитен крем върху изгоряла кожа?

Проблемът идва оттам, че хората не разбират сериозността на опасността, докато не получат слънчево изгаряне, а тогава може и да е късно за кожата. Дори едно изгаряне ускорява процесите на стареене на клетките и допринася за злокачественото им изменение в бъдеще. А всички хора са изгаряли поне веднъж в живота си. Почти няма човек, който да не е изгарял и то повече от веднъж.

Свързани статии

Как да разберете дали слънцезащитният ви крем е развален

Учените апелират хората да не се съмняват в готовите продукти за слънцезащита. Дори да съдържат химически вещества, които имат потенциално опасен характер, те са одобрени за приложение върху кожата и са допуснати в търговската мрежа в цял свят. Добре е да се доверим на науката, която разполага с достатъчно данни от проведени тестове за ефективност и безопасност. Така е сигурно, че рискът за кожата при излагане на слънце е значително по-малък.

Продукти от типа „направи си сам“ можете да си приготвяте във всякакви други случаи – като подхранващи маски за коса, лице, кожа, тяло, като средство за разкрасяване или облекчаване на минимални дискомфорти, но що се касае до слънцезащита, нещата са далеч по-сериозни. Използвайте само одобрени от съответните органи продукти.

Как да премахнете следи от слънцезащитен крем по банския

Коментирай