Здраве и красота

Зърнени култури без глутен

Богати източници на хранителни вещества, минерали, протеини, фибри, антиоксиданти

11.08.2021г. / 10 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Глутенът е протеин, намиращ се в някои зърнени култури, сред които пшеницата, като концентрацията му в нея е най-висока. Хората, които не консумират глутен по някаква причина, често изпитват трудности в откриването на зърнени култури, не съдържащи глутен. 

Най-трудно е за страдащите от непоносимост към глутен или така наречената цьолиакия. При това състояние консумацията на съдържащи глутен култури е невъзможна, защото те предизвикват поредица от симптоми, предизвикани от имунния отговор вследствие на постъпването на глутен в организма. Сред симптомите са болки в коремната област, тежка диария, подуване, в някои случаи и кървави изпражнения. 

7 признака на повишена чувствителност към глутен

Зърнените култури, които не съдържат глутен, са подходящи както за страдащите от цьокиалия, така и за всички останали, които по някаква причина не консумират глутен. Те могат да предложат и редица други ползи за здравето. 

Кои са зърнените култури, които не съдържат глутен?

Кафяв ориз 

Кафявият ориз не съдържа глутен. Той е изключително богат източник на полезни въглехидрати, фибри, магнезий и витамини от група В. Може да се използва като заместител на белия рафиниран ориз, който е с висок гликемичен индекс и не е препоръчителен за честа и изобилна консумация от хора с диабет и страдащи от инсулинова резистентност. 

Пълнозърнест амарант 

Амарантът също е зърнена култура, която не съдържа глутен. Той се предлага и под формата на брашно, което може да се използва в приготвянето на печива без глутен. Амарантът е богат на калий, калций, желязо, фибри, протеини. Може да се добави и към закуската ви с овесени ядки. 

6 полезни зърна без глутен

Елда 

Елдата е зърнена култура с нисък до среден гликемичен индекс. Това я прави подходяща за диабетици. Не съдържа глутен, което пък я прави прекрасна алтернатива на най-разпространените зърнени култури, които съдържат глутен и които са основна суровина за производство на брашна. Тя е много богата на фибри и протеини. Оставя дълготрайно усещане за ситост, много богата е на минерали и антиоксиданти. 

Свързани статии

Царевица 

Царевицата също не съдържа глутен. Брашното от царевица е чудесна алтернатива на пшениченото брашно, защото може да се използва в редица рецепти и то доста успешно. Царевицата е богата на лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които са много съществени за здравето на очите и състоянието на зрението. 

Какво се случва в тялото ни, когато спрем глутена?

Просо 

Просото е още една чудесна зърнена култура, която не съдържа глутен. В просото се съдържат още завидни количества магнезий, протеини, фосфор, антиоксиданти, важни за сърцето. 

Киноа 

Киноата е изключително богата на протеини и фибри. Тя е засищаща и богата на противовъзпалителни антиоксиданти. Превъзходен източник е на желязо. Може да се консумира по всякакви начини – в салати, ястия с месо и зеленчуци, като заместител на ориза в редица рецепти.  

Вреден ли е за всички глутенът?

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
a limeca ??? toi ima li gluten ? ili az se burkam ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар