Здраве и красота

Най-добрите ядки за кожата

Вкусни и полезни

04.11.2021г. / 12 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че ядките са изключително полезни за нашето здраве, подходящи са за различни диетични режими на хранене. Те са суперхрана, която ни зарежда с енергия, протеини, засища, но и прави кожата ни по-красива и здрава. Всички ядки ли са полезни за кожата ни? Определено едни от най-препоръчваните от западни дерматолози са кашу, фъстъци, лешници. Вижте кои други добавят красота на вашата визия.

Маски с кафе за подпухнали клепачи

Орехи

Вкусните орехи са едни от най-полезните ядки за здравето и красотата на кожата. Съдържащите се в тях омега-3 мастните киселини имат противовъзпалително действие, но и поддържат кожата подхранена. Орехите са богати и на витамини от групата В, които спомагат за овлажняването на кожата, поддържат нейното добро здраве, а и спомагат за намаляване появата на бръчки.

Бадеми

Вкусни и полезни, подходящи за вашата диета, бадемите са богати на есенциални мастни киселини, протеини и фибри. Консумацията им ни осигурява витамин Е, който е антиоксидант и един от най-важните за красотата на кожата, но също така се смята, че защитават кожата срещу акне, екзема и пигментни петна. Витамин Е я подхранва отвътре навън и се бори срещу свободните радикали, които ускоряват процесите на стареене.

4 здравословни заместители на овесените ядки

Бразилски орехи

Също много богати на омега-3 мастни киселини, но и на селен, който минерал спомага за подобряване на еластичността на кожата и облекчаване на възпаления като пъпки и акне. Селенът е и мощен антиоксидант, който действа срещу свободните радикали, поддържа кожата хидратирана, подобрява нейната еластичност и спомага за синтеза на глутатион, за който е известно, че насърчава красотата на кожата. Повече за него може да прочетете тук.

Не на последно място, бразилските орехи са полезни и за здравето на косата и ноктите, но не се препоръчват повече от 3-4 ядки на една консумация и твърде често, тъй като може да имат токсичен ефект. Хапвайте ги умерено.

Свързани статии

Шамфъстък

Редовната му консумация спомага за подхранването на кожата, а и забавя стареенето ѝ. Богатият му състав от антиоксиданти, намалява вредите на свободните радикали. Витамин Е е единият от важните антиоксиданти. За него е известно, че предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи, но и намалява риска от рак на кожата.

Ароматни масла за всяка зодия

Тиквени семки

Ако ги обичате, добавете ги към вашето меню. Тиквените семки са отличен източник на магнезий, манган и фосфор, желязо, протеини и цинк, протеини и полиненаситени мастни киселини. Също като изброените ядки ни осигуряват важният за красотата ни витамин Е. Освен за кожата, този вид семки са полезни и за здравето на косата, имунитета.

Коментирай