Здраве и красота

Как да си върнете обонянието след прекаран ковид?

Техники за тренировка на способността за усещане на миризмите

01.02.2022г. / 14 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Загубата на обоняние е един от характерните симптоми при боледуване от ковид. Според Центровете за контрол и превенция на заболявания този симптом се нарича аносмия и е много често срещано явление по време на боледуване от ковид и след това. Според проучвания от 2020 година, публикувано в JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery и цитирано от healthdigest.com, повечето анкетирани пациенти са загубили обонянието си по време на боледуването, но са го възвърнали изцяло или частично в рамките на 4 седмици. При някои пациенти се наблюдава частична или пълна загуба на обонянието в продължение на до 6 месеца след преболедуването.

5 скрити симптома на дефицит на цинк

Важно! Статията е информативна. Ако страдате от загуба на обоняние или какъвто и да е друг симптом, незабавно се консултирайте с лекар.

Загубата на обоняние не е толкова безобиден симптом, колкото изглежда. Липсата на способност за усещане на миризмите може да има негативно влияние върху качеството на живота. Освен че се губи способността за усещане на приятните миризми, може да доведе до депресия и тъга, загубата на обоняние може да бъде предпоставка и за преяждане или недохранване. Според journals.plosone.org обонянието е пряко свързано с усещане на вкуса на храната. Когато то отсъства има вероятност човек или да прекали с храната, или да не се нахрани достатъчно.

Друга потенциална опасност при загубата на обоняние е рискът от аварии в дома, които няма да можете да усетите, например изтичане на газ, дим, пожар, гнила или развалена храна.

Заболяванията и миризмите, които ги издават

Загубата на обоняние е проблем, който за съжаление може да не изчезне за дълъг период от време. За да се опитате да възстановите способността да усещате миризмите наоколо, можете да опитате някои упражнения, с които да ускорите оздравителните процеси и да накарате носа си да работи отново.

Упражнения за възстановяване на обонянието

Според систематичен анализ на данни от 2015 година, обонянието може да бъде възвърнато чрез така нареченото „обучение за обоняние“ или „обонятелно обучение“. Доктор Дженифър Рейвис Декер от UCHealth, цитирана от healthdigest.com споделя, че обонянието е свързано с паметта и използването на спомените за различните миризми може да накара носа да заработи отново.

Това става най-лесно чрез етерични масла, защото те имат по-наситена и осезаема миризма. Можете да започнете с традиционните миризми, които са познати на мозъка ви – евкалипт, мента, лимон, роза, карамфил. Спомените за тези миризми, кодирани в съзнанието ви, могат да помогнат на мозъка да се сети как миришат тези масла, както и на носа ви да заработи отново.

Изненадващи причини за лоша миризма от тялото

Дръжте шишенца с ароматни масла навсякъде в дома си, така че да можете да усещате миризмите им, минавайки покрай тях. Може да сложите едно бурканче с масло от лавандула до леглото си, например. Така лавандулата хем ще ви е от полза в успокояването на стреса и стимулирането на съня, хем ще допринесе за възвръщането на обонянието, защото е позната и приятна миризма.

Помирисвайте етеричните масла веднага, след като станете от сън. Така ще тренирате носа си и ще го провокирате да усети отново познатите ви миризми.

За какво подсказва мирисът на урината?

Промиване с физиологичен разтвор

Според УНГ отделението на Регионалния медицински център в Рутланд, Великобритания, редовното промиване на носа с физиологичен разтвор може да ускори процеса на възвръщане на обонянието. Нужно е постоянство, тъй като при някои хора може да отнеме до няколко седмици.

Трябва да се има предвид, че обонянието може да се върне частично или да е променено, според enthealth.org.

Коментирай