Здраве и красота

Как да използвате бадемово масло, за да контролирате косопада

За красива коса с повече блясък

22.02.2022г. / 12 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от най-добрите масла за здравето и красотата на косата (но и кожата) е бадемовото. То е богато на мастни киселини, като омега 3-6-9, минерали, както и важните за нашата красота витамини Е и А. Лесно е за употреба, бързо се абсорбира от кожата и косата, но какви са неговите предимства за намаляване на косопада?

1. Подхранва косата и насърчава растежа на нова

Според редица западни проучвания, богатото бадемово масло, благодарение на своите минерали и протеини, спомага за стимулиране на растежа на косата, като същевременно я укрепва. Освен това косата става по-мека и лъскава.

Бадемово масло за дълги мигли, здрави коса и кожа

2. Поправя повреди

Може би няма жена, която да не ползва сешоар, преса за коса, маша. Всичко това заедно с боядисването, нанасянето на различни стилизанти, уврежда косата, като я прави по-суха, лесна за накъсване. Бадемовото масло спомага да се намалят щетите от загуба на коса чрез накъсване, като бързо възстановява нейната мекота.

Как маслото от кафе намалява торбичките и тъмните кръгове под очите

3. Богато е на антиоксиданти

Витамин Е, присъстващ в бадемовото масло, е антиоксидант. За него е известно, че помага в борба с оксидативното увреждане, но също така помага и за стимулиране на растежа на нова коса.

5 домашни грижи при косопад след прекаран ковид

4. Действа противовъзпалително

Бадемовото масло има противовъзпалителни свойства и нанесено върху кожата на скалпа може да помогне за намаляване на раздразненията, като сърбеж, дори причинен от пърхот. Не на последно място, това масло е подходяща грижа дори за по-мазните типове коса.

Как да използвате бадемово масло, за да контролирате косопада и да подобрите състоянието на косата ви?

1. Бадемово масло и лимонов сок

Витамин С в лимоновия сок спомага за засилването на синтеза на колаген, което пряко влияе върху растежа на косата. Комбинирайте 2 супени лъжици бадемово масло с 2 чаени лъжички пресен лимонов сок. Разбъркайте добре и нанесете тази грижа в корените на косата с леки масажни движения. След 30 минути измийте косата си както обикновено.

Свързани статии

2. Бадемово масло и яйце

Яйцата са богати на протеини, които помагат за подхранването на космените фоликули и подпомагат растежа на нова и здрава коса. В купичка комбинирайте 4 супени лъжици бадемово масло с 1 яйце. Всичко се разбърква много добре. Нанесете в корените на суха коса и оставете маската да действа 40 минути. След това измийте косата си с подходящ шампоан.

3. Бадемово масло и кисело мляко

Киселото мляко помага да поддържаме косата си чиста, мека, то също като яйцата е богато на протеини, които намаляват косопада. Към 1 ч. ч. кисело мляко добавете 2 с. л. бадемово масло. Получената маска се нанася върху сух скалп и се оставя да действа 30 минути. След това измийте косата си както обикновено.

При добра поносимост правете тези грижи 2-3 пъти седмично.

Коментирай
Свободно време