Здраве и красота

Храни, които да консумирате, ако имате дефицит на цинк

Богати източници на ценния минерал

24.02.2022г. / 07 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цинкът е много важен минерал за човешкото тяло. С негова помощ се случват редица жизненоважни процеси в организма. Имунната система се нуждае от цинк за своите процеси. Той участва във функциите на щитовидната жлеза, зрението, съсирването на кръвта, бързото зарастване на раните, деленето на клетките в тъканите, регенерацията им, според WebMD.

Признаци на дефицит на мед

Цинкът е толкова съществен, защото участва в регулирането на ензимите, биохимичните реакции между клетките и взаимодействието между протеините в тялото. Ако цинкът е с твърде ниски нива в организма, тези процеси се нарушават.

За щастие има редица източници на цинк. Богатите на този ценен минерал храни са леснодостъпни и могат да се включат в храненето, за да обогатите организма си с нужния минерал.

Внимание! Статията има информативен характер. Ако смятате, че страдате от дефицит на цинк или други минерали, консултирайте се с лекар.

Кои са най-добрите източници на цинк сред храните?

Храни, богати на манган – важен за имунитета (галерия)

Черен шоколад

Черният шоколад е една от най-здравословните разновидности на какаовото лакомство. По-беден е на захари и изключително богат на антиоксиданти. Според Medical News Today, той е и чудесен източник на цинк.

Нахут

Само в една чаша варен нахут се съдържат около 1,3 мг цинк, което е прекрасно допълнение към диетата ви, според WebMD.

Стриди

Стридите са един от най-богатите източници на цинк. В една порция от около 150 грама стриди се съдържат около 74 мг цинк.

Скрити неочаквани признаци на дефицит на цинк

Черен боб

Консумацията на черен боб е още един чудесен начин да добавите повече цинк към храненето си. Той е източник още на магнезий, мед, калций, фосфор, които са ценни минерали със значително въздействие върху организма.

Кашу

Кашуто е вкусна ядка с маслена текстура. Тя е прекрасна, защото е богата на цинк, витамини от група В, витамин К, фибри и фолиева киселина.

Тиквено семе

Тиквеното семе е известно с богатото си наличие на магнезий, но то е и източник на цинк. Полезно е за нервната система, сърцето, мозъка.

5 минерала за здрави кости

Свързани статии

Червено месо

Червеното месо е източник на протеини, но и на важни минерали, включително цинк. Важно е да се консумира в умерени количества, защото в противен случай би имало и негативни ефекти върху здравето.

Киноа

Бор – микроминералът, който ни пази здрави

Киноата не съдържа глутен. Тя е чудесен начин да добавите изобилие от витамини B, цинк, магнезий, фибри и протеини към диетата си, според healthline.com. В една чаша варена киноа се съдържат приблизително 18% от дневната нужда от цинк за организма.

Прясно мляко

Прясното мляко е източник на протеини, мазнини, минерали, включително цинк, калций, магнезий, калий, селен. Колкото пълномаслено е млякото, толкова по-високо е съдържанието на минералите в него.

Коментирай