Здраве и красота

Какви могат да са причините за загуба на апетит

Кога ставате апатични към храната

24.02.2022г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Загубата на апетит не се случва просто така. Обикновено сме заобиколени от вкусно ухаеща и прекрасно апетитно изглеждаща храна, която буди сетивата ни и ни кара да посегнем към нея, дори да не сме особено гладни. Гладът е сигнал, индикатор, че тялото ни се нуждае от хранителни вещества.

Как да победите тежката липса на апетит

Но апетитът е нещо различно от глада. Той може да настъпи дори да не сме гладни. Когато видим нещо вкусно и ароматно, апетитът ни може да се възбуди и да ни накара да посегнем към вкусното изкушение пред нас. Можем да сме сити и въпреки това да имаме апетит. Това е и един от проблемите, с които много хора се сблъскват в опитите си да отслабнат.

Загубата на апетит обаче е проблем, който може да засегне функциите на организма. Той може да е краткотраен, но и дълготраен. Колкото по-дълго не се храните или се храните съвсем малко, толкова по-голяма е опасността за здравето и доброто състояние на организма.

Внимание! Статията има информативен характер. Ако изпитвате загуба на апетит, консултирайте се незабавно с лекар.

Натурални методи за потискане на апетита

Какви могат да са причините за загуба на апетит?

Загубата на апетит може да е свързана с някои заболявания и здравословни състояния

Една от причините за загуба на апетит е тъгата. Ако сте тъжни, случило ви се е нещо неприятно или изпитвате някаква загуба в живота си, нормално е да изгубите апетита си временно. Може да се случи също при настинка и грип, когато сетивата са притъпени и не можете да усетите мириса и вкуса на храната по нормален начин. Тези фактори могат да повлияят на апетита ви за кратък период от време, според medicinenet.com. Някои медикаменти при грип и вирусни инфекции също могат да потиснат желанието за хранене.

Някои здравословни състояния и заболявания могат да са в основата на по-дълготрайна загуба на апетит. Сред тях са хипотиреоидизъм, чернодробни или бъбречни заболявания, хронична обструктивна белодробна болест, хепатит, сърдечна недостатъчност, ХИВ, някои видове рак, според healthdigest.com.

Намалете неконтролирания апетит

При възрастни хора с деменция също често се наблюдава загуба на апетит. Деменцията може да предизвика затруднения в невронните връзки между стомаха и мозъка. Възможно е да предизвика и затруднения в преглъщането, особено ако е в напреднал стадий, което носи допълнителни трудности в храненето. Всички тези затруднения предизвикват загуба на апетит.

Съществува и връзка между емоционалното и психичното здраве и загубата на апетит

Загубата на апетит може да възникне не само поради физически причини, но и поради психически. Стресът, депресията, тревожността са също възможни причини за трайна загуба на апетит. Според dailyhealth.com, съществува пряка връзка между депресията и загубата на апетит. Хората с депресия губят и енергията си, както и интереса си не само към храната, но и към редица аспекти от живота. Някои хранителни разстройства, свързани с емоционалността и психиката, като анорексия невроза, също са сред най-характерните причини за загуба на апетит.

Апетитът издава кои витамини и минерали ни липсват

Коментирай