Здраве и красота

Ползи и потенциални вреди от прилагането на зехтин върху кожата

Кога не трябва да прилагате зехтин?

01.03.2022г. / 05 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зехтинът се счита за една от най-здравословните мазнини. Той е част от средиземноморската диета и това не е случайно – тя е смятана за един от най-здравословните избори, които можем да направим в храненето. Зехтинът се счита и за полезен за кожата. Много домашни рецепти за маски за лице съдържат зехтин. Предполага се, че той е естествен и здравословен избор, подхранващ кожата.

Как да ползваме зехтин за красива кожа

Има обаче и някои притеснения относно прилагането на зехтин върху кожата. Дерматологът доктор Анна Бабаян от клиника Skincare в Бостън споделя пред realsimple.com, че за да има най-добри ползи за кожата, зехтинът трябва преди всичко да се консумира, а не да се прилага външно. Удивителните му свойства въздействат на кожата отвътре.

Прилагането му отвън действа като бариерен слой, който предпазва кожата от загубата на вода и от вредното влияние на околната среда. Но тя смята, че молекулите му не се усвояват от кожата, тъй като в нея няма ензими за разграждането им и позволяването на навлизането им навътре в слоевете на кожата.

Именно заради това си свойство зехтинът е полезен за хора с атопичен дерматит или екзема. При екстремно суха и лющеща се кожа са необходими овлажняващи средства, които осигуряват бариера между кожата и околната среда. Това помага за предпазването ѝ от изсъхване. Въпреки антиоксидантните свойства на зехтина, той не може да помогне в борбата с хиперпигментацията, както често се шири подобен мит.

7 нестандартни начина за употреба на зехтин

Според дерматолога доктор Мер, отново цитирана от realsimple.com, зехтинът може дори да влоши хиперпигментацията, да доведе до акне и до влошаване на гнойните пробиви, тъй като запушва порите и омазнява допълнително кожата.

Така се оказва, че зехтинът е подходящ само за много суха кожа, но не и за мазна или кожа от смесен тип. Мазната кожа страда от повишена секреция на мастните жлези. Себумът се смесва с мъртвите кожни клетки и замърсяванията, като това е предпоставка за възпаления и акне. Ако добавите и зехтин към всичко това, нещата може да се влошат.

Докато при сухата кожа не е така. Сухата кожа се нуждае от бариерен защитен слой, който зехтинът може да ѝ даде. Зехтинът не позволява на влагата да се изпарява от кожата, като я оставя мека и подхранена.

За какво помага една лъжица зехтин сутрин на гладно?

Как да използвате зехтин върху кожата?

Не забравяйте да използвате зехтин само ако имате суха кожа. Той не се счита за подходящ при мазна кожа, тъй като запушва порите и увеличава омазняването.

Капнете няколко капки зехтин върху кожата и ги втрийте с потупвания. Не нанасяйте върху Т-зоната, ако е склонна към омазняване и акне.

Натурални хидратанти, които имате в кухнята си за красива кожа

Използвайте само студено пресован зехтин екстра върджин. Прилагането на друг тип непречистен зехтин не е добра идея, според дерматолози.

Можете да добавите няколко капки зехтин към овлажнителя, който традиционно използвате за кожата си. Нанесете крема с добавения зехтин няколко минути след като сте измили лицето или сте взели душ. Така влагата ще се задържи най-качествено в кожата.

Коментирай