Здраве и красота

Как да предпазите зъбите от киселинните храни?

Зъбният емайл се уврежда при висока киселинност

22.03.2022г. / 14 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искрящо бели и здрави зъби, прекрасна омайваща усмивка – това е мечта на много хора. За съжаление състоянието на зъбите се влияе до голяма степен от храните, които консумираме. Киселинните храни имат агресивно въздействие върху зъбния емайл и могат да го увредят. Компрометираният емайл означава по-лесно разрушими зъби, повече пукнатини във външния им слой, по-голям риск от пожълтяване, кариес, счупване.

10 алкални храни, подобряващи здравето (галерия)

Въпреки че зъбният емайл е най-твърдият външен слой на зъбите, той не е неразрушим. За съжаление той подлежи на увреждане, като един от основните фактори е киселинността на храната, която ядем. Емайлът може да ерозира при редовна консумация на висококиселинни храни, като това може да доведе до безвъзвратното му увреждане.

Според Американската стоматологична асоциация, цитирана от healthdigest.com, зъбният емайл не може да се регенерира подобно на кожата. Когато той ерозира и се увреди, този процес е безвъзвратен. Ерозията на емайла означава загуба на минерализацията на външния слой на зъбите, причинена от често и продължително изложение на киселини. Тези киселини създават условия за бактериален растеж, който уврежда емайла и влошава здравето на устната кухина.

Диетата трябва да е балансиран прием на алкални и киселинни храни

Увреденият емайл кара зъбите да изглеждат жълти, напукани, назъбени. Но това не е само козметичен дефект. Увреденият емайл прави зъбите много чувствителни към студени, горещи или кисели храни и напитки.

Какво можете да направите, за да предпазите зъбите от киселинните храни?

Средната киселинност в човешката устна кухина е от порядъка на pH 6-7. Това прави средата в устата по-скоро неутрална или леко киселинна в зависимост от особеностите на организма. Киселинността се измерва чрез pH скала от 0 до 14, като 7 се приема за неутрална киселинност. Всичко под 7 е киселинно, а всичко над 7 е алкално или основно.

Някои храни имат по-висока киселинност от други и това може да има силен негативен ефект върху емайла на зъбите. Сред най-киселинните храни са цитрусите, млечните продукти, ананас, грозде, боровинки, ябълки, нар, домати и доматени сокове, узрели и отлежали сирена, газирани напитки, според healthline.com.

Защо е важно да алкализираме организма

Свързани статии

Как можете да предпазите зъбите и емайла от ерозия?

Има някои начини да продължите да хапвате плодове и да пиете плодови сокове без да поставяте в голям риск зъбния емайл. Ако пиете например плодови сокове или лимонада, правете го със сламка. Така ще намалите контакта на киселинната течност със зъбите. Ако консумирате плодове или плодови салати, изплаквайте устата си обилно с вода след това.

Въпреки че лимонът е кисел на вкус, той е с алкален характер. Лимонената киселина в него обаче има агресивно въздействие върху зъбите. Затова мерките, които е добре да вземете при консумация на лимон и лимонада са същите, както при консумация на киселинни храни.

Как да предпазите емайла на зъбите си

Не бързайте да миете зъбите. Необходимо е да изчакате да минат минимум 30 минути, преди да четкате зъбите. Това важи не само при консумация на киселинни храни, а по принцип. Изчакването с миенето на зъбите след хранене е важно, за да отмине ефектът на освободените ензими и храносмилателни киселини от слюнчените жлези по време на хранене. Те имат агресивно влияние върху зъбния емайл. Ако веднага четкате зъбите си, това ще отслаби още повече емайла.

Коментирай
Здраве и красота