Здраве и красота

Какво означава, ако постоянно ви е горещо

Какви са причините да имате горещи вълни и да ви е топло

31.03.2022г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Усещането за топлина при всички хора е различно. Някои са по-зиморничави от други, студено им е дори температурите навън да не са ниски. На други пък им е горещо постоянно. Потят се, дори когато стоят неподвижно. Изпитват приливи на горещи вълни и нямат нужда да се обличат топло дори в най-студените дни.

Естествени методи за регулиране на функцията на щитовидната жлеза

Повишаването на телесната температура е защитен механизъм на тялото, както и изпотяването. Това са естествените начини на организма да се охлади. Според WebMD, когато температурата се повиши, това може да означава, че имате някаква инфекция, вирусна или бактериална. Но повишаването на температурата и усещането за повече топлина могат да са предизвикани не само от инфекции, но и от други скрити състояния в организма.

Статията е информативна. Ако усещате горещи вълни или ви е нетипично горещо през цялото време, консултирайте се с лекар.

Как да намалите нивата на инсулина и да отслабнете

Какви могат да са причините да ви е постоянно горещо?

Инсулинова резистентност

Ако тялото ви функционира правилно и метаболизмът ви е безупречен, в тези условия панкреасът ви ще произвежда оптимални количества инсулин за нуждите на организма в обработването и усвояването на захарите от храната. Ако обаче страдате от инсулинова резистентност, вашият черен дроб, мускули, мастна тъкан ще отхвърлят инсулина в една или друга степен в зависимост от тежестта на състоянието ви. Това ще принуди панкреаса да произвежда още повече инсулин, за да компенсира. Излишните количества от този хормон предизвикват усещане за горещина, защото тялото се съпротивлява на прекомерните нива на инсулин. Като краен ефект от този сложен механизъм ще усещате горещина.

5 неочаквани симптома на дехидратация

Дехидратация

Дехидратацията може да предизвика горещи вълни и усещане за топлина, дори ако не се намирате в топла среда. Ако се потите повече, това ускорява отделянето на течности от тялото ви. Недостатъчният прием на вода влошава състоянието. Двете неща в комбинация могат да доведат до дехидратация. За да компенсира, тялото се опитва да противодейства на този стрес, като повишава леко вътрешната температура. Резултатът е усещане за повече топлина.

Паник атаки

При паник атаките страдащият може да усети прилив на топлина. Паник атаките включват сложен набор от симптоми, сред които могат да са горещи вълни, болка в гърдите, ускорен пулс, гадене, треперене, затруднено дишане, изпотяване. Емоционалната паника от внезапно възникнал страх повишава многократно хормоните на стреса в организма, от което може да дойде усещането за горещина.

Първото нещо, което да направите при паник атака

Хипертиреоидизъм

Повишената функция на щитовидната жлеза или хипертиреоидизъм е състояние, което също се характеризира с усещане за горещина през цялото време. При хипертиреоидизма метаболизмът на тялото е ускорен, което означава, че храната се преработва много по-бързо, трансформирайки се в енергия, според healthline.com.

Щитовидната жлеза играе централна роля в терморегулацията на тялото. Когато тя работи ускорено, това създава условия да се чувствате топли и да ви е горещо през цялото време. Усещането се дължи на хормоните Т4 и Т3, които жлезата произвежда. Когато тялото произвежда повече от тези хормони, то преминава в хиперметаболитно състояние. Сред симптомите могат да са усещане за горещина, повишено кръвно налягане, учестен пулс, диария, бързи движения на червата, треперене на ръце, безпокойство и избухливост.

Храни, които не са препоръчителни при високо кръвно

Сърдечносъдови заболявания

Сърдечносъдовите заболявания са сред най-често срещаните. За съжаление, възрастовата им граница спада все повече през последните десетилетия. Ако изпитвате горещи вълни, това може да се дължи на сърдечносъдов проблем, който налага преглед при лекар специалист. Затрудненията във функциите на сърдечносъдовата система или повишеното кръвно налягане могат да създадат усещане за горещина.

Коментирай