Здраве и красота

Грешки, които влошават пърхота

Неволни погрешни навици, които причиняват още повече лющене на скалпа

10.06.2022г. / 09 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пърхотът е неприятно кожно състояние, което е доста често срещано. Той може да бъде потискащ, особено когато стане видим за околните. Белите снежинки по раменете ви и лющещите се кожни люспи по косата са нещо, което може да накара всеки да се притеснява. Освен това пърхотът създава и дискомфорт – сърбеж, парене, раздразнение по кожата, които са меко казано неприятни. 

5 неподозирани причини за поява на пърхот

Ако страдате от пърхот съществува вероятност да го раздразните още повече и да влошите състоянието на кожата си с някои грешки, които може би допускате. Кои са те?

Не миете косата достатъчно

Не се плашете от шампоана. Ако изберете правилния шампоан за вашата коса, използвайте го редовно и мийте косата си достатъчно. Избягването на измиването е грешка, която много хора допускат, защото смятат, че честото миене влошава косата и скалпа. Ако не измиете старателно натрупаните масла, мъртви клетки и мръсотия от кожата на главата, това може да причини още повече пърхот. Препоръчително е да измивате косата си по два пъти с шампоан, за да сте сигурни, че скалпът е добре почистен. Изплаквайте обилно. 

Измивате с гореща вода

Прекалено топлата вода влошава пърхота. Горещата струя на душа пресушава кожата на главата, като провокира още повече сърбеж и лющене. Вместо това измивайте с хладка към леко топла вода. Това ще се отрази добре на кожата по цялото тяло. 

Натурални методи за лечение на пърхот

Търкате много агресивно 

Не търкайте твърде много с пръсти и не чешете скалпа агресивно. Този навик по време на миене на косата влошава състоянието на кожата, причинява болка, раздразнение, зачервяване на кожата, обилно лющене. Вместо това масажирайте леко с върховете на пръстите, а не с нокти. 

Свързани статии

Настройвате сешоара на гореща струя 

Ако сте свикнали да държите сешоара си на най-гореща степен, защото така косата се суши най-бързо, спрете да го правите. Прекалено горещата струя уврежда не само кожата на главата и влошава лющенето при пърхот, но съсипва косата. Препоръчително е да използвате умерена струя. 

Как да използвате сода при пърхот и срещу косопад

Използвате агресивни продукти за коса

Четете внимателно съставките в продуктите за коса, които избирате. В някои от тях има дразнещи и твърде агресивни съставки, като сулфати, синтетични аромати, парабени, катрани, които могат да влошат състоянието на скалпа и да причинят лющене, зачервяване, бързо омазняване, силен сърбеж. В някои случаи могат да предизвикат дори алергични реакции. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )