Здраве и красота

Масло от манго – за красиви кожа и коса

Богато е на витамини

17.06.2022г. / 05 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижата за здравето и красотата на кожата обичаме да ползваме различни богати на полезни вещества масла. Какво ще кажете за масло от манго? То се получава от пресованите семена на плода манго. Има сравнително твърда, но лека текстура, много фин аромат. Може да се ползва за подхранване както на лицето, така и на тялото, самостоятелно или в комбинация с други масла като какаово, кокосово, жожоба, с етерични масла. Поставено върху кожата бързо се разтапя и попива.

Какви са ползите от неговата употреба?

Подхранва сухата кожа

Маслото от манго е ефективно за предотвратяване на възпалението и сърбежа, причинени от сухотата на кожата. То е отличен източник на мастни киселини, които действат като емолиенти (хидратанти), за да омекотят кожата и да я предпазят от сухота и сърбеж.

Етерични масла при пигментни петна

Възстановява кожата

Благодарение на съдържащите се в маслото от манго витамини Е и С, кожата е подхранена в дълбочина. Според някои западни проучвания, редовното прилагане на маслото може да помогне за намаляване на пигментните петна, стриите и белезите от пъпки.

5 маски за лице с алое вера – за по-малко бръчки и без пигментни петна

Намалява появата на бръчки

Според някои западни проучвания маслото от манго съдържа антиоксиданти като витамин С, които се борят със свободните радикали. Свободните радикали са молекули, които създават редица възпаления в тялото. За тях е известно, че ускоряват преждевременното стареене на кожата и тялото като цяло. Не бива да забравяме, че витамин С спомага и за синтеза на колаген – протеин, естествено присъстващ в кожата ни, който я поддържа стегната и красива.

Осигурява защита от UV увреждането

Богато на витамини A, C, E и K и полифеноли като галлова и ферулова киселини, за маслото от манго се смята, че осигурява защита от вредните слънчеви лъчи и намалява преждевременни признаци на стареене. Това разбира се не означава, че не трябва да нанасяме слънцезащитна козметика. Маслото от манго е чудесна грижа за кожата през летния сезон, когато обичаме да правим слънчеви бани.

Как маслото от бабасу се грижи за кожата и косата ни

Свързани статии

Подходящо за всички типове кожа

богатството му от хранителни вещества го прави прекрасна грижа за всеки тип кожа, в това число за мазната и чувствителната. Осигурява добра хидратация, без да запушва порите. Кожата е с подобрена еластичност и текстура.

Намалява накъсването на косата и подхранва кожата на главата

Подхранващите мастни киселини в маслото от манго помагат за намаляване на накъсването на косата. Полезните мазнини в него запечатват нишките на косата и я предпазват от увреждане на околната среда, както и от топлинната обработка със сешоар, преса, маша. Маслото от манго е подходящо за нанасяне като маска 30 минути преди измиването на косата (може да нанесете само в краищата или по цялата дължина). Също така се смята, че може да намали риска от появата на пърхот, както и да облекчи лющещия се скалп.

Коментирай