Здраве и красота

16 лесни стъпки за детокс на тялото преди празниците

За повече здраве

14.12.2022г. / 09 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Наближават едни от любимите ни празници в годината. Въпреки че всяка година се заричаме, че няма да прекаляваме с храните и напитките, плановете ни невинаги се осъществяват. След празниците сме няколко килограма нагоре, усещаме се подути, подпухнали. Тогава знаем, че е настъпил моментът за детокс на организма.

Но разтоварващ режим е добре да си направим и преди празници, разбира се с ясното съзнание, че след това няма да си наваксаме. Детоксът преди празници не бива да се приема като гладуване. Нужни са някои леки промени в менюто ни, които ни помагат да се чувстваме енергични, да поддържаме добър имунитет, да елиминираме водно тегло, токсини.

Кои храни и напитки водят до възпаление в тялото

Как да си направим предпразничен детокс на тялото?

1. Без значение в коя част на деня, не забравяйте за вашата вода с пресен лимонов сок. Подобрява храносмилането, засилва имунната система, помага за детокса на черния дроб.

2. Уверете се, че имате три основни хранения за деня и две междинни закуски, в които може да хапнете няколко бадема, ореха, кашу, плод. Междинните закуски не са задължителни, а само ако много огладнеете. Това ще ви помогне да поддържате здравословни нива на кръвната захар.

3. Включете 2 или 3 порции протеини, в малки количества в дневното меню. Те може да са под формата на яйца, кисело мляко, птиче месо, риба, ядки, морски дарове. Протеините засищат и ни осигуряват енергия.

Как да свалите няколко килограма преди празниците

4. Намалете консумацията на сол и захар.

5. Приемайте малко количество полезни мазнини с всяко хранене, като зехтин, кокосово масло или качествено краве масло.

6. Пийте достатъчно вода, но добавете към напитките си и билкови чайове или зелен чай.

7. Избягвайте консумацията на пържени храни, бургери, пици, преработени пакетирани храни, колбаси, кашкавали, сирена, алкохол, сладкиши. Те причиняват натрупване на токсини в тялото, повишават нивата на кръвната захар, кръвното налягане и карат черния дроб да работи наистина усилено. Могат да причинят главоболие, лош дъх, газове и умора.

8. Избягвайте тестените изделия, които съдържат глутен и опитайте такива, в които не се съдържат.

4 чая, полезни за черния дроб

9. Ваната с хималайска сол също помага за процеса на детоксикация.

10. Добавете към менюто си повече свежи зеленчуци и плодове, особено грейпфрут.

11. Пробвайте с периодично гладуване, известно още като фастинг. То има редица ползи за здравето. При фастинга има различни подходи на гладуване, които всеки може да определи, като най-популярният е 16/8. В рамките на 8 часа имаме право да се храним, след това 16 часа не се консумира никаква храна, а се приема само вода, кафе, чай, без мляко, захар, мед. В колко часа да започне за вас фастинга, вие определяте според графика ви. Например, може да се храните (здравословно) от 9:00 до 16:00 часа и след това 16 часа да правите фастинг. Повече за ползите от фастинга може да прочетете тук.

12. Редуцирайте консумацията на въглехидрати, като картофи, ориз, моркови, банани. Опитайте се да не ги хапвате всеки ден и да са в по-малки порции.

Свързани статии

13. Спортувайте. Ако нямате този навик, това е добър повод да намерите вашата активност или да опитате с йога като начало.

14. Направете масаж на тялото.

15. Опитайте се да намалите стреса.

16. Вечеряйте не по-късно от 19:30 часа.

Коментирай