Свободно време

Най-ценните съвети за една жена на 40

Научете се да очертавате граници и да казвате „не“

23.05.2024г. / 11 49ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може би преди 20 години възрастта 40 ви се е струвала толкова далечна, че не си струва да мислите за нея. Е, ако вече сте на прага ѝ, сигурно се чувствате като онова момиче отпреди 20 години, но с доста солиден опит зад гърба си.

Как да продължите напред? Вижте няколко ценни съвета:

Никога не е твърде късно

Няма определена възраст, до която трябва да намерите своето „блаженство“ в живота – да притежавате дом, да изберете партньор, да имате деца или нещо друго важно. За някои хора това идеално време идва малко по-късно в живота. За други никога, защото остаряват, придобиват някаква перспектива и осъзнават, че дори не искат тези неща. Така че не губете 20-те си години да бързате и да се превърнете във вашите родители. Един ден ще погледнете назад и ще съжалявате, че просто не сте били млади, когато сте имали шанса да бъдете.

Свързани статии

По-добре е да създавате спомени, отколкото да събирате неща

Повечето от физическите придобивки, за които сте похарчили толкова много пари, когато сте били по-млади, най-вероятно вече са се озовали на боклука (още преди години). Но може би все още си спомняте концертите, на които сте били, ваканциите, фестивалите, постановките и т. н. Някои от тези преживявания освен наслада за сетивата, могат дори да ви променят като човек.

Да се грижите за себе си физически е от огромна важност 

Положете всички нужни усилия, за да се научите как да се грижите за тялото си, както и да установите здравословна рутина, която е реалистична за самите вас. Частта „реалистично за вас“ е от особена важност, защото в края на деня няма значение колко ефективен е даден фитнес режим. Ако го мразите, няма да се придържате към него и така няма да можете да се възползвате от упражненията, които не правите. Намерете начин да обичате да бъдете активни и го превърнете в ежедневна част от вашата рутина.

Свикнете толкова много да се грижите за себе си, че ако ви се наложи да правите нещо друго, да се почувствате непоносимо и странно. Ще се радвате, че сте го направили един ден.

Свързани статии

Винаги бъдете уверени 

Точно както слънцезащитният крем предпазва и помага в борбата с щетите, причинени от UVA/UVB лъчите на слънцето, носете заедно с него и вашата увереност, когато излизате. Защото светът навън не е лесен. Ще срещнете приятни хора и ще имате страхотни преживявания. Но в това пътуване, наречено живот, ще срещнете и хора, които ще ви наранят. Понякога хората ще се съмняват в интелигентността ви, защото сте жена. Помнете, че вашата увереност е вашият слънцезащитен крем в тези ситуации.

Научете се да нанасяте този слънцезащитен крем всеки ден. И бъдете много щедри, когато го правите. Вашата увереност е вашата броня. Тя е единственото нещо, което ще държи нежеланите хора на разстояние и ще ви попречи да потънете. Добрите хора ще ви хвалят за вашата увереност, а лошите ще се научат да бъдат мили.

Научете се да очертавате граници, научете се да казвате „не“

Скорошно проучване, проведено преди Международния ден на жената, върху извадка от 78 000 жени, разкри, че най-голямата група, търсеща помощ за психично здраве, е между 24 и 35 години! С напредване на възрастта ще разберете, че е трудно да бъдеш жена с глас в този свят. Въпреки че времената се променят, все още е предизвикателство да бъдеш себе си. Докато се захващате да „играете“ безброй роли на дъщеря, съпруга, колега, снаха, майка, по пътя си можете да срещнете много трудности.

Ако продължите да приемате мнението и да оправдавате очакванията на всички, един ден ще откриете, че нямате повече глас, защото сте мълчали твърде дълго. Начертайте границата, когато сърцето ви не иска да поеме повече от „товара“. Стъпете здраво на краката си и кажете „Не“, когато нещо ви струва спокойствието. Няма никаква слава в това да станеш супержена в очите на друг с цената на своето здраве, психическо и физическо.

Свързани статии

Коментирай