Здраве и красота

6 признака, че имате бавен метаболизъм

Изпитвате трудност да се концентрирате

22.03.2024г. / 13 52ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Свикнали сме да казваме, че ако лесно трупаме килограми или пък трудно ги сваляме, имаме „бавен метаболизъм“. Какво всъщност означава това?

Според сайта на Harvard Medical School: „С прости думи, метаболизмът е вътрешният процес, чрез който тялото ви изразходва енергия и изгаря калории. Той работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да поддържа тялото ви в движение, дори когато почивате или спите, като преобразува храната и хранителните вещества, които консумирате, в енергията, от която тялото ви се нуждае, за да диша, да циркулира кръвта, да расте и възстановява клетките и прави всичко останало, за да оцелее.“

При бавния метаболизъм организмът изгаря по-малко калории, което означава, че повече се съхраняват като мазнини в тялото.

А ето и няколко признака, че това се отнася за вас:

Чувствате се уморени през цялото време

Има много причини, поради които може да изпитвате хронична умора, една от които е бавният метаболизъм. Когато тялото ви се движи бавно на „метаболитния фронт“, това ви кара да се чувствате „бавно“ и на всеки друг „фронт“. Освен това, чувствата на умора и отпадналост, причинени от по-бавния метаболизъм ви карат да искате да преяждате със захар. Тогава пък вероятно може да изпитате скок на кръвната захар, а след нейния спад – отново да почувствате умора. Ако усещате подобни симптоми, желателно е да се консултирате с вашия лекуващ лекар. 

Свързани статии

Имате по-ниска телесна температура

Вътрешната температура на вашето тяло може да ви каже много за това как то управлява енергията ви. По-ниската базова телесна температура е свързана с по-бавен метаболизъм. Интересното е, че някои проучвания също свързват затлъстяването с по-ниска телесна температура. Тъй като телесната температура варира през деня и седмицата, добър начин да определите изходната си температура е да я измервате по едно и също време всеки ден и да изчислявате средната стойност след седмица или две. Някои устройства за носене, като фитнес гривни, ще записват и проследяват телесната ви температура вместо вас.

Метаболизъм

Кожата ви е суха

Някои хора с бавен метаболизъм могат да имат суха, раздразнена кожа, склонна към напукване. Хормоните, които контролират метаболитните процеси на тялото ви, са същите хормони, които помагат за поддържането на кожата и ноктите ви здрави.

Метаболитният дисбаланс може да се прояви чрез дразнене на кожата. Сухата, сърбяща, лющеща се кожа може да бъде придружена дори и от блед цвят или недобра пигментация.

Свързани статии

Изпитвате чести промени в настроението 

Промените в настроението са често срещан симптом, свързан с бавния метаболизъм. Хората с бавен метаболизъм може да изпитват промени в настроението или да бъдат по-податливи на различни емоции. В някои случаи те могат да са по-склонни да изпитат депресивни симптоми или тревожност. Депресията или негативното настроение също могат да накарат някои хора да водят по-малко здравословен начин на живот, което допълнително забавя метаболизма.

Не сте способни да се концентрирате

Друг страничен ефект от бавния метаболизъм може да бъде затруднената концентрация или усещането за забравяне. Ако метаболизмът ви не функционира правилно, може да изпитвате краткотрайни пропуски в паметта или да забравяте повече от обикновено. Фокусирането върху задачи или важни проекти също може да бъде по-голямо предизвикателство за вас.

Свързани статии

Постоянно ви е студено

Това може да е симптом на хипотиреоидизъм, който също забавя метаболизма ви. Ако ви е студено през цялото време, вероятно щитовидната ви жлеза не е толкова активна, колкото би трябвало, както и метаболизмът ви. „Топлината се генерира с метаболитната активност на тялото“, споделя д-р Машифика Алам. Бавният метаболизъм може да доведе до понижена основна телесна температура, което е друг признак на хипотиреоидизъм.

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота