Здраве и красота

Как да определите каква форма е лицето ви и какви прически са подходящи за вас?

Изберете стил, който ще ви отива

29.09.2023г. / 15 02ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често сме попадали в следната ситуация – буквално се влюбваме в дадена прическа, която сме видели в списание или в някоя социална мрежа, развълнувани, отиваме при нашия фризьор и искаме да се сдобием със същата. Тогава обаче той ни разколебава и ние оставаме разочаровани. Освен да се доверяваме на професионалистите, трябва и да съумеем да се доверим на усета си за естетика и да се съобразим с чертите на лицето си. В следващите редове ще ви насочим как да определите формата на лицето си и прическата, която би ви стояла най-добре. И така:

Определете точките на лицето

Нека тези точки ви служат за ориентир. Първата от тях е по средата на челото, там където започва линията на косата ви; следващата е върха на брадичката ви; след това – ъглите на челото ви; краищата на скулите (около нивото на очите) и мястото, където челюстта ви образува ъгъл (от двете страни). Би трябвало да получите 8 точки, които да формират 4 мислени линии (една която минава през средата и свързва средата на челото и върха на брадичката и другите – вертикални, които се образуват от останалите 3 точки – линия на челото, на скулите и на челюстта). Формата на лицето ви се определя от пропорциите на тези три линии.

Как да определим формата на лицето и подходящата прическа

Като цяло съществуват 6 основни форми на лицето:

Овал

Свързани статии

Тази форма е смятана за „идеална“, тъй като окото я възприема като много хармонична. Тя се характеризира с почти еднакви пропорции между горната и долната част на лицето (разделени от линията на скулите). При нея централната вертикална линия (свързваща центъра на челото и върха на брадичката) е по-дълга от централната хоризонтална. А останалите линии са с почти еднакъв размер.

Ако притежавате такава форма на лицето, на теория би ви отивала всякаква прическа и можете да носите косата си дълга или къса; леко чуплива или изправена. Ако все пак има нещо, което не харесвате в лицето си, можете да заимствате даден стил от някои прически, подходящи за другите форми.

Квадрат

При тази форма линията на челото е с почти еднаква дължина като тази на челюстта. Централните хоризонтална и вертикална линии са също с почти еднаква дължина.

Дами, които имат квадратна форма на лицето, обикновено искат да прикрият или поне да смекчат визуално твърде изразената челюст (тип Анджелина Джоли). За целта, избягвайте прически с дължина около брадичката, тъй като това ще направи челюстта ви още по-видима и изразена. Вместо това, пуснете косата си дълга.

Кръг

Свързани статии

Технически погледнато, кръглото лице много напомня на квадратното, с малката разлика, че при него точките, които преминават от ъгъла на челюстта, през брадичката – до другият ъгъл на челюстта формират почти идеален кръг.

За такава форма на лицето не се препоръчват прически тип боб, тъй като те ще направят лицето ви да изглежда още по-кръгло. Ако пък косата ви е дълга, избягвайте да я сушите „навътре“. Вместо това, стилизирайте косата като я извиете навън, като за още по-добър ефект, можете да добавите и етажи. Ако харесвате бретон, носете го през средата на челото.

Сърце

Свързани статии

При сърцевидната форма на лицето, крайните точки на челото и линията, която те формират е по-широка от линията на челюстта. Често пъти при дами с такава форма на лицето, брадичката е силно изразена (например Дженифър Анистън).

Дами със сърцевидна форма на лицето могат да носят косата си с по-къса дължина и етажи. Ако пък косата ви е дълга, можете да я изсушите навътре – тази прическа се превърна в култова за Дженифър Анистън и е перфектна за формата на лицето ѝ.

Диамант

Диамантът като форма на лицето напомня тази на сърцето, само че при него ъглите на челото са с по-малка дължина, а пък централната линия (тази на скулите) е най-широка.

При тази форма, за предпочитане е чрез прическата си да създадете обем в горната част на главата, можете дори да имате и бретон, но той трябва да е асиметричен.

Голям овал

Тази форма е същата като овала, само че с още по-голяма дължина на централната вертикална линия.

Ако имате лице с такава форма, за предпочитане е визуално да „скъсите“ дължината на лицето – ето защо можете да си направите бретон, но той трябва да е плътен. Избягвайте косата ви да е с прекалено голяма дължина, без етажи и права, защото това ще „разтегли“ лицето ви още повече.

Коментирай