Здраве и красота

Защо витамин В2 е полезен и кои храни са богати на него

Подпомага здравословния метаболизъм

14.08.2023г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин B2 е известен още и като рибофлавин. Той е един от най-важните витамини за нашето здраве, но също така е смятан и за антиоксидант. Тъй като е водоразтворим витамин, подобно на всички витамини от група В, важно е да си набавяме витамин В2 чрез консумацията на полезни храни, които го съдържат или под формата на хранителни добавки след консултация с лекар, разбира се.

Интересното е, че всички витамини от група В се използват за подпомагане на смилането и извличането на енергия от храните, които консумираме. Витамин B2 е необходим за функционирането на всяка една клетка в тялото ни. За неговия дефицит и рядкото консумиране на храни, които го съдържат, се смята, че може да доведе до появата на анемия, умора и бавен метаболизъм.

За какво още е полезен рибофлавинът?

  • Спомага за синтеза на червени кръвни клетки;
  • Повишава енергийните нива;
  • Подпомага здравословния метаболизъм;
  • Предотвратява щетите от свободните радикали;
  • Важен е за здравето на косата и кожата;
  • Намалява риска от мигрена;
  • Осигурява защита на кожата и очите и други.

Дългогодишни изследвания доказват, че витамин B2/рибофлавин действа като антиоксидантно хранително вещество. Помага за предотвратяване на липидната пероксидация и окислителното увреждане, като и двете допринасят за хронични здравословни проблеми, като сърдечносъдови и неврологични заболявания.

4 хранителни вещества за дълголетие

Кои храни, богати на витамин В2 можем да добавим към ежедневното си меню?

Черен дроб – Той е отличен източник на витамини от група В и е много богат на рибофлавин.

Темпе – Това е вид ферментирал соев продукт, който е отличен растителен източник на протеини, фибри, витамин В2 и няколко основни хранителни вещества.

Яйца – Според някои изследвания три големи яйца осигуряват 49% от дневната стойност на витамин В2. Въпреки това, не забравяйте, че не бива да се прекалява с консумацията им.

Хапвайте слънчогледов тахан за баланс на кръвното и здрави кости

Хайвер – Вкусният хайвер, освен витамин В ни осигурява и големи количества холин, омега-3, протеини и други.

Атлантическа скумрия – Тя има няколко предимства в сравнение с други риби. Известно е, че е с много високо съдържание на омега-3 мастни киселини, но също така има една от най-ниските концентрации на живак. Също така ни осигурява и рибофлавин.

Кисело мляко – Богато на протеини, калций, витамин D, фосфор, витамини от група В, включително рибофлавин.

10 протеинови храни, полезни за сърцето (галерия)

Гъби – Гъбите са чудесен източник на важния витамин D. Имат малко калории, но добри количества витамини от група В, желязо, калий, селен и други.

Свързани статии

Миди – Добра новина за любителите на тези морски дарове. Мидите, подобно на стридите, са много богати на хранителни вещества, като омега-3, протеини, рибофлавин и други.

Бадеми – Вкусните бадеми предлагат широка гама от витамини и минерали. Този вид ядки имат доста добро съдържание на витамин В2.

Спанак, свински и агнешко месо – За месото знаем, че ни осигурява желязо, протеини. Спанакът също е богат на желязо, калий, калций, витамин А и други. Общото за тези три храни е, че съдържат добри количества витамин В2, освен това се получават и вкусни ястия с червено месо и спанак.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Калина ( преди 8 месеца )
B2 e задължител, добре е обаче да не се приемат витамини и добавки без предварително установен недостиг. Аз именно след изследвания фармацевт ми препоръча B2 на natural factors и в интерес на истина доста бързо възвърнах нормалните нива. Но пак казва - само след установен дефицид :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Маринела Хаджикоцева ( преди 8 месеца )
Аз също съм пила този витамин и останах много доволна. Въпреки, че се храня здравословно, мисля, че има витамини, които трябва да приемаме и като добавки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време