Здраве и красота

Защо тиквата е толкова полезна за здравето

За здравословните ползи от тиквата

30.11.2023г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Защо тиквата е толкова полезна за здравето

Тиквата е есенен сезонен продукт, който можете да използвате по много начини в менюто си. Тя е изключително полезна, защото съдържа фибри, антиоксиданти, бета-каротин, който в тялото се разпада до витамин А. Освен това е много бедна на калории, което я прави превъзходна храна за отслабване. 

Есента е сезонът на тиквата и има много причини тя да се превърне в редовен продукт на трапезата ви. 

Вижте защо тиквата е толкова полезна за здравето. 

Подобрява храносмилането

Благодарение на фибрите в състава си, тиквата засища, без да товари организма с излишни калории. Тя дава много енергия и ви прави жизнени, способни да се справяте с всички ежедневни предизвикателства, без гладът да ви измъчва. 

Тиквата е богата на фибри, което прави изхождането редовно, бори се със запека, ускорява секрецията на храносмилателни ензими и стимулира детоксикирането на организма. 

Превенция на рак

Тиквата е много богата на антиоксиданти. Те се борят с възпаленията в клетките и тъканите, потискат влиянието на свободните радикали, причиняващи хронични и дегенеративни изменения в клетките, включително злокачествени, водещи до рак. 

Тиквата съдържа много голямо количество витамини А и С, които са антиоксиданти със силно въздействие и това допълнително допринася за превенцията на рак, включително рак на панкреаса, гърдата, дебелото черво. 

Свързани статии

Контрол на кръвното налягане и холестерола 

Тъй като тиквата е с високо съдържание на фибри и е бедна на захари, това я прави прекрасен помощник в контрола на кръвното налягане и холестерола – два важни фактора за добро сърдечносъдово здраве. 

Контрол на диабета и кръвната захар

Отново благодарение на високото съдържание на фибри и ниското наличие на захари, тиквата е полезна в контрола на кръвната захар. Тя е добро средство да държите диабета под контрол, както и да намалите риска от него. 

Тиквата е с нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща не само за диабетици, но и за страдащи от свързани с обработката на захарите състояния, включително метаболитен синдром, инсулинова резистентност, наднормено тегло. 

За добър имунитет 

Тиквата доставя много големи количества витамин С на организма, което подобрява имунните защити и предпазва от вируси и настинки. Есента е сезонът на боледуванията, затова е добре да похапвате тиква колкото се може повече. 

Подобрява зрението 

Тиквата съдържа много бета-каротин. Вече отбелязахме, че този антиоксидант се разпада до витамин А в тялото, а той е много ценен за зрението. Витамин А е мастноразтворим витамин, който играе съществена роля за намаляване на дегенерациите в зрителния нерв, макулата, ретината – едни от водещите причини за влошено зрение и загуба на зрение. 

За силна мускулатура 

Тиквата е полезна и в изграждането на мускулатурата. Тя е прекрасен източник на въглехидрати, които допринасят за разрастването на мускулите най-вече при силово натоварване. Ако тренирате редовно и искате да трупате мускулна маса, тиквата е чудесен избор, защото носи полезни въглехидрати и малко захари. 

Коментирай