Здраве и красота

5 причини да пиете чай от мента всеки ден

Понижава холестерола

09.05.2024г. / 15 48ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Достъпен, с много приятен аромат, чаят от мента е прекрасна напитка не само през студените месеци, но и в топлите дни. Освен че е освежаваща напитка, която може да се консумира и гореща, и хладка, чаят от мента има страхотни ползи за здравето.

Запознайте се с пет причини, които ще направят чая от мента любимата ви напитка.

При храносмилателни проблеми

Ментовият чай е прекрасен за успокояване на болката. Той въздейства върху болката на различни нива. Подходящ е за потушаване на главоболието, болките в корема, мускулите и ставите. Редовната му консумация дори е подходяща за редуциране на мазнините и намаляване на производството на жлъчен сок, причиняващ раздразнения в стомаха.

Свързани статии

Понижава холестерола

Лошият холестерол е враг номер едно на сърдечносъдовата система. Той предразполага и към диабет, запушване на кръвоносни съдове, сърдечносъдови инциденти и заболявания на обмяната на веществата, както и ендокринни проблеми. За да намалите лошия холестерол, пийте ментов чай редовно. Той помага за понижаване на нивата му и подобрява липидния профил.

Намалява тревожността и напрежението

Според изследване, публикувано в Canadian Pharmaceutical Journal, етеричното масло в ментата има силно успокояващо действие върху нервната система, психиката и емоциите, пише organicfacts.net. Чаят от мента помага за релаксирането на нервната система, по-лесно освобождаване от стреса. Неслучайно ментовото масло е и част от редица успокояващи лекарствени продукти в традиционната медицина.

Свързани статии

Стимулира отслабването

Редовното пиене на ментов чай всеки ден може да ви е от полза, ако се борите с излишните килограми. Чаят от мента помага за отслабване, тъй като има диуретичен ефект. Той извежда излишната вода от тъканите, като спомага за намаляване на водния целулит и мастната тъкан.

Облекчава хремата

Ментолът има отпушващи свойства, заради които този чай заслужава специално място в менюто ви, ако имате запушен нос, хронична хрема или алергия. Активните вещества в ментата отпушват носа и стимулират отделянето на секрети, като спомагат за освобождаването на горните дихателни пътища.

Свързани статии

Коментирай