6 начина да поддържате мотивация, докато отслабвате

Поставете си конкретни цели 

10.07.2024г. / 14 50ч.
Мария Василева
Важно е да останем мотивирани, докато отслабваме. Снимка:istock

Важно е да останем мотивирани, докато отслабваме. Снимка:istock

Без значение от колко време тренирате, със сигурност ще дойде период, в който ще се чувствате обезсърчени. Независимо каква е причината – липса на време, умора, стрес или пък липса на задоволителни резултати. Когато това се случи, запомнете, че такива моменти са неизменна част от пътя, по който сте поели. Не се обвинявайте, а опитайте някой от следните трикове, за да подсилите мотивацията си, докато отслабвате. Кои са те?

Поставете си конкретни и реалистични цели 

Една от причините хората да губят мотивация, докато се опитват да създадат по-добри навици, е липсата на ясно дефинирани цели. От друга страна, те понякога си поставят цели, които не са реалистични, а това може да доведе до прегаряне или провал. За да останете мотивирани в дългосрочен план, е полезно да си поставите точни цели – такива, които ще бъдат мотивиращи за вашия тип личност.

Трябва ясно да дефинирате целите си за отслабване, като ги направите конкретни, измерими, постижими, подходящи и ограничени във времето. „Разбиването“ на по-голямата ви цел на по-малки етапи може да я направи по-управляема и да осигури усещане за постижение по пътя. Вземете предвид своята личност, начин на живот и лични предпочитания, когато си поставяте цели.

Ако например прогресът ви мотивира, уверете се, че целите ви ще бъдат постижими лесно и бързо, което може да ви помогне да натрупате инерция. Ако сте социални, помислете за присъединяване към група за следене на резултати, към конкретно приложение или група в социалните мрежи. Ако сте визуален човек, помислете за създаване на начин за визуално проследяване на напредъка ви, като например календар за обратно броене.

Намерете вашата истинска причина

Друга важна част от поддържането на инерцията ви за отслабване е да откриете нещото, което ви мотивира. Простото решение да отслабнете, без да имате мощна мотивираща причина, често ще има обратен ефект. Вместо това идентифицирайте и заявете ясно кои са вашите основни причини да искате да отслабнете.

Независимо дали става въпрос за подобряване на вашето здраве, повишаване на енергийните нива, повишаване на самочувствието или подобряване на общото благосъстояние, наличието на ясно „защо“ може да ви помогне да останете фокусирани и мотивирани.

мислете дали да направите мотивиращо визуално табло или табло за мечти със снимки и цитати, които ще ви предпазят от обезсърчаване. Ако например искате да отслабнете, за да имате по-здравословен и по-дълъг живот със семейството си и за да можете да бъдете по-активни, направете табло със снимки на вашите деца и семейство и снимки на дейности, които искате да опитате – като туризъм, гмуркане или спортуване.

Проследявайте напредъка си 

Трябва да имате ясно дефинирани цели и да умеете да наблюдавате напредъка си. Ако не проследявате напредъка си и не записвате успехите си, няма да можете да поддържате инерцията си задълго. Вместо това намерете начин да поддържате запис на напредъка си, независимо дали е чрез дневник, мобилно приложение или електронна таблица.

Проследяването на вашата загуба на тегло, измервания или диетични навици може да ви предостави осезаеми доказателства за вашите постижения и да ви мотивира да продължите.

Свързани статии

Награждавайте се, но не с лакомства

Възползвайте се от импулса, който идва с успеха, като признаете и отпразнувате вашите важни етапи и постижения по пътя. Наградете себе си или споделете успеха си с подкрепящи приятели, когато постигнете цел или напреднете. Това ще ви помогне да продължите, дори когато е трудно. Уверете се, че се възнаграждавате с неща, които не са свързани с храна, като преживявания, вечер навън с приятели, ново облекло или консумативи за любимото ви хоби.

Изберете план, който отговаря на начина ви на живот 

Намерете план за отслабване, към който можете да се придържате, и избягвайте планове, които биха били почти невъзможни за изпълнение в дългосрочен план. Въпреки че има стотици различни диети, повечето се основават на намаляване на калориите. Намаляването на приема на калории ще доведе до загуба на тегло, но е установено, че диетата (особено режимите с „йо-йо ефект“) са предсказател за бъдещо наддаване на тегло.

Затова избягвайте строгите диети, които напълно премахват определени храни. Изследванията са установили, че хората с нагласа „всичко или нищо“ са по-малко склонни да отслабнат. Вместо това помислете за създаване на свой собствен персонализиран план.

Доказано е, че следните хранителни навици ви помагат да отслабнете: намаляване на приема на калории; намаляване на размера на порциите; намаляване на честотата на хранене; намаляване на пържените храни и десертите.

Мислете и говорете позитивно 

Хората, които имат положителни очаквания и се чувстват уверени в способността си да постигнат целите си, са склонни да загубят повече тегло. Освен това хората, които използват „думите за промяна“, е по-вероятно да изпълнят плановете си. Говоренето за промяна е изказване на ангажимент за промени в поведението, причините зад тях и стъпките, които ще предприемете или предприемате, за да постигнете целите си. Затова започнете да говорите положително за загубата на тегло и за стъпките, които ще предприемете. Изразете мислите си на глас.

От друга страна, изследванията показват, че хората, които прекарват много време само във фантазии за мечтаното тегло, е по-малко вероятно да постигнат целта си. Това се нарича умствено угаждане. Вместо това трябва да контрастирате мислено. За да контрастирате мислено, прекарайте няколко минути, представяйки си как достигате целевото си тегло и след това прекарайте още няколко минути, като си представите всички възможни препятствия, които могат да ви попречат.

Проучване сред 134 студенти имало за цел да ги накара да се отдадат психически на своите мисли за мечтано тяло и да се противопоставят мислено на своите диетични цели. Тези, които мислено виждали пречките, били по-склонни да предприемат действия. Те приемали по-малко калории, спортували повече и консумирали по-малко висококалорични храни. Както се вижда в това проучване, умственото контрастиране е по-мотивиращо и води до повече действие, отколкото умственото отдаване, което може да подмами мозъка ви да мисли, че вече сте успели и да ви накара никога да не предприемете нищо, за да постигнете целите си.

Свързани статии

Коментирай